Varden

Det er sjelden sykkelulyk­ker i Storgata

Det er vanskelig å sykle i Storgata, men ulykker skjer sjeldnere enn hvert skuddår.

- PORSGRUNN Per Arne Rennestrau­m per.arne.rennestrau­m@varden.no

Det skal brukes millionbel­øp på å gjøre det sikrere og bedre å vaere syklist i Storgata, men hvor farlig er det egentlig å tråkke i vei i dag?

I løpet av ti år var to syklister involvert i ulykker med personskad­er. Det viser en statistikk som ble lagt fram i forbindels­e med gatebruksp­lanen. Den gjelder for strekninge­n Floodeløkk­a- Franklinto­rget, basert på perioden 2004–2013.

– Det stemmer at det ikke er så mange ulykker, men poenget er at det er vanskelig for syklistene å forstå hvordan de skal sykle, sier overingeni­ør Einar Barosen som også har ansvaret for trafikksik­kerhetssak­er i kommunen.

Sikre sykling

Nylig fortalte Varden at det skal brukes 26 millioner kroner på å oppgradere Storgata til en mer sykkelvenn­lig trase.

– Men det handler ikke bare om syklister. Vi trenger en helhetlig god løsning for sentrum. Det er i dag mye asfalt og ganske grått og trist, i hvert fall fra Meieritorg­et og nedover. Vi skal få inn flere gode kvaliteter, sier Einar Barosen.

Likevel mener han dagens trafikkmøn­ster gjør det vanskelig for tohjulinge­ne.

– Fordi gata er enveiskjør­t i store deler, får syklister på vei nedover bilene rett mot seg. Da tvinges de inn på fortauene. Der kan de komme i konflikt med forgjenger­ne, sier Barosen.

I gatebruksp­lanen blir det slått fast at «det ble registrert relativt få sykkelulyk­ker i Porsgrunn sentrum i perioden».

Og: «De som skjedde, var spredd rundt i gatenettet, tilsynelat­ende uten noe entydig mønster.»

Rapporten ble utarbeidet av Asplan Viak, konsulents­elskapet som nå får i oppdrag av å komme med sykkelvenn­lige forslag.

Går greit

Hva mener så en garvet syklist?

– To ulykker på ti år er da ikke mye, konkludere­r helårssykl­ist Endre Gorm Hansen. Han opplever at Storgata stundom kan vaere vanskelig å sykle i, men at det går greit.

– Problemet er ofte stressede bilister. Når de skal hjem fra jobb har mange dårlig tid. Det samme kan gjelde syklister. Jeg tror at hvis man jenker seg og tar hensyn til hverandre, så går dette bra, sier han.

 ?? FOTO: PER ARNE RENNESTRAU­M ?? TA HENSYN: Endre Gorm Hansen mener det er viktig at både syklister og bilister tar hensyn og er oppmerksom­me.
FOTO: PER ARNE RENNESTRAU­M TA HENSYN: Endre Gorm Hansen mener det er viktig at både syklister og bilister tar hensyn og er oppmerksom­me.
 ??  ?? DEBATT: Einar Barosen (i midten) mener det kan vaere vanskelig å sykle i gata. Her i diskusjon med bypakkekoo­rdinator Lars Martin Sørli og Lars Iver Larsen i Porsgrunn min By.
DEBATT: Einar Barosen (i midten) mener det kan vaere vanskelig å sykle i gata. Her i diskusjon med bypakkekoo­rdinator Lars Martin Sørli og Lars Iver Larsen i Porsgrunn min By.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway