Varden

Vil du skaffe deg en ny venn?

I framtida vil demente i Bamble kunne få tilbud om «støttekont­akt». Dette kan åpne for et mer aktivt liv – kanskje også for deg?

- Morten Lie-Hagen morten.lie-hagen@varden.no

SKJØNN DUETT:

Kommunen har nylig gjort en avtale med Nasjonalfo­reningen for folkehelse­n om oppstart av tilbudet «Aktivitets­venn for personer med demens».

Bak den byråkratis­ke tittelen skjuler det seg en ordning der frivillige hjelpere inngår en trepartsav­tale med kommunen og en hjemmeboen­de dement person. Avtalen går ut på at man er sammen til faste tider et visst antall ganger i måneden, og går på skogstur med bikkja, drikker kaffe på Brotorvet, drar på fisketur, tegner gamle hus – eller hva annet brukeren synes er hyggelig og gjerne er vant til fra sitt tidligere liv. Det er brukerens ønsker og behov som er avgjørende, men det er jo fint om både brukeren og «vennen» liker aktivitete­n.

Den frivillige har selvsagt taushetspl­ikt om alt man får vite gjennom kontakten, og vil bli gitt nødvendig opplaering og oppfølging. Utgifter vil bli dekket.

Mørketall

Ifølge Nasjonalfo­reningen for folkehelse­n er det i dag over 70.000 mennesker med demens, i Bamble er det minst 100, men det er antakelig store mørketall:

– Demens er en sykdom som en selv og de pårørende ønsker å holde skjult i det lengste, fordi det oppleves som « flaut», sier lokalpolit­iker Hege Braathen. Hun har kjempet for bedre demensomso­rg i en årrekke, og var en pådriver for at kommunen i høst arrangerte «demensskol­e» for pårørende. Oppslutnin­gen var stor.

Nå håper Braathen ordningen med aktivitets­venn vil gi økt livskvalit­et for den demente selv, gi pårørende et lite pusterom i hverdagen, og kanskje også vaere bra for den som går inn i rollen som aktivitets­venn.

– Blant annet kan man komme seg ut av sofaen og ut i skog og mark. Og det er jo bra for helsa!

Pensjonist­er

Laila Nielsen er aktivitets­koordinato­r i Bamble. Hun tror det gjerne vil vaere pensjonist­er som vil gå inn i rollen som aktivitets­venn, men det bør også kunne vaere et tilbud til arbeidsløs ungdom og til våre nye landsmenn.

– For arbeidsløs ungdom må det jo vaere bedre om det står «vaert pasientven­n» på cv-en enn «spilt Playstatio­n». For pensjonist­er kan dette bli en helsemessi­g gevinst i og med at de kommer seg ut av godstolen, sier Nielsen.

 ?? FOTO: MORTEN LIE-HAGEN ?? HEGE BrAAtHEn oG LAIlA NIElsEn spIllEr DEmEnt oG AKtIvItEts­vEnn tIl AErE For VArDEns lEsErE. HEr synGEr DE sEG GjEnnom GAmlE MADs BErGs sKolEsAnGB­oK.
FOTO: MORTEN LIE-HAGEN HEGE BrAAtHEn oG LAIlA NIElsEn spIllEr DEmEnt oG AKtIvItEts­vEnn tIl AErE For VArDEns lEsErE. HEr synGEr DE sEG GjEnnom GAmlE MADs BErGs sKolEsAnGB­oK.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway