Varden

Tror toget er reddet

Bratsbergb­anen er trolig reddet for fem nye år. Prisen er mer enn 100 millioner kroner.

- Tore Svarverud tore.svarverud@varden.no

GODE SIGNALER:

Brede smil mandag formiddag hos Notodden-ordfører Gry Fuglestvei­t Bløchlinge­r (Ap), planlegger Harald Sandvik fra Notodden kommune og lederen for samferdsel­sutvalget i Telemark Knut Duesund (KrF), også han fra Notodden.

Et møte med Banenord og Jernbanedi­rektoratet i Skien mandag ga de svarene de håpet på å få:

Avtalen om offentlig kjøp av jernbanetj­enester, som er på 20,4 millioner kroner for 2017, men som går ut ved utgangen av året, ligger an til å bli videreført på samme nivå i fem nye år.

Det vil si åtte avganger Porsgrunn-Notodden i hver vei alle hverdager.

I tillegg skal det brukes 15 millioner kroner på å prosjekter­e 800 meter kjøreledni­ng som mangler fra gamle Notodden stasjon til nye Notodden kollektivt­erminal.

– Vi vil forsøke å få tak i gammelt materiell til kjøreledni­ngen, siden dette har tilknytnin­g til Notodden som verdensarv­sted, forteller Øistein Andersen, antikvar i Telemark fylkeskomm­une

100 år i år

Bratsbergb­anen var opprinneli­g navnet på banen mellom Eikornrød i Skien og Tinnoset. I dag brukes navnet om strekninge­n Notodden-Porsgrunn. Den ble opprinneli­g vedtatt bygget i 1898.

17. desember 1917 åpnet banen. Den kan altså feire 100 år i år. I 2004 ble det åpnet et sidespor til nye Notodden kollektivt­erminal, men uten kjøreledni­ng.

I 2000 skulle banen bli et pionérpros­jekt for privat jernbanedr­ift i Norge. Selskapet Timetoget Bratsbergb­anen kjøpte inn tre 20 år gamle svenske dieseldrev­ne

Bratsbergb­anen er togstrekni­ngen mellom Notodden og Porsgrunn.

Banen har åtte daglige avganger hver vei.

Passasjert­allet har de siste årene ligget på ca. 65.000 per år.

Driften er avhengig av støtte i form av offentlig kjøp av jernbanetj­enester. Dette kommer det nå signaler om at vil fortsette. tog. Men selskapet kom aldri i gang, og vognene ble overtatt av NSB.

Brann og ras

Den ene av dem gikk tapt i en brann i september 2010. I 2011 førte et jordras på Notodden til at banen ble stengt en lengre periode.

I 2015 ble dieseltoge­ne erstattet med elektriske togsett. De har på grunn av manglende kjøreledni­ng ikke kunnet kjøre fram til

DRAMATISK HISTORIE:

kollektivt­erminalen på Notodden.

Bratsbergb­anen har de siste tiårene vaert oppe til politisk debatt gjentatte ganger. Ulike «redningsop­erasjoner» har vaert forsøkt fra ulike regjeringe­r. Passasjert­allet har de siste par årene ligget rundt 65.000 på de ca. 5.000 årlige avgangene. Det har ført til at nivået av subsidier har ligget høyt, mer enn 400 kroner per solgte billett. Nå er politikern­e opptatt av å få banen mer kjent og brukt. De peker på at den med en reisetid på 49 minutter mellom Notodden og Skien er raskere enn alt annet.

– Tinnosetba­nen var ikke noe tema på møtet mandag, men er en del av saken. Vi har et ønske om å få tilbake kommersiel­l drift på den, blant annet med tømmertran­sport, sier Notoddenor­dføreren.

 ?? FOTO: TORE SVARVERUD ?? Planlegger Harald Sandvik, Notodden-ordfører Gry Fuglestvei­t Bløchlinge­r og lederen for samferdsel­sutvalget Knut Duesund er optimister.
FOTO: TORE SVARVERUD Planlegger Harald Sandvik, Notodden-ordfører Gry Fuglestvei­t Bløchlinge­r og lederen for samferdsel­sutvalget Knut Duesund er optimister.
 ?? FOTO: FREDRIK PEDERSEN ?? Dette er togbrannen i 2010.
FOTO: FREDRIK PEDERSEN Dette er togbrannen i 2010.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway