Varden

Nye frø fra Syria til hvelvet på Svalbard

Frø fra krigshelve­tet i Syria til frøhvelvet på Svalbard gir håp om raskere matproduks­jon når freden en dag kommer.

- Mats Rønning, NTB

Denne uken vil frø som tidligere er tatt ut av hvelvet, for første gang bli lagret på nytt. Det dreier seg om rundt 14.000 frøposer fra korn og belgplante­r som er dyrket fram i Libanon og Marokko.

Opprinneli­g dreier det seg om frø fra Aleppo i Syria som ble hentet tilbake fra frøhvelvet i 2015.

– Selv i permafrost har frø begrenset holdbarhet. At nye frø kommer tilbake til frøhvelvet etter å ha blitt dyrket fram, er veldig viktig. Disse frøene kan bidra til at matproduks­jonen i Syria raskere kommer i gang igjen når krigshandl­ingene er over. Dette kan vaere et spørsmål om liv eller død for mange mennesker, sier landbruksm­inister Jon Georg Dale (Frp) til NTB.

Reiser til Svalbard

Dale skal selv delta under frødeponer­ingen onsdag. Dit kommer også generaldir­ektør Aly Abousabaa i ICARDA, det internasjo­nale forsknings­senteret for tørrlandsj­ordbruk, som tidligere holdt til i Aleppo.

Senteret arbeider for å sende

I fjor ble kasser med frø fra Japan og USA deponert i frølageret på Svalbard. Denne uken kommer det frø som kan bidra til spirende matproduks­jon i Syria. Verdens største sikkerhets­lager for frø, Svalbard globale frøhvelv, ligger i permafrost, 1.300 kilometer nord for polarsirke­len.

PASSER PÅ FRØ FRA HELE VERDEN:

opp mer frø og vurderer fortløpend­e om det er behov for flere uttak fra hvelvet, opplyser Landbruksd­epartement­et. De 14.000 frøposene som nå skal deponeres, er om lag halvparten av beholdning­en som ble hentet ut høsten 2015.

– Det er avgjørende å ta vare på frøtyper som er tilpasset det lokale jordsmonne­t og klimaet, slik at frøene kan hentes tilbake dersom katastrofe­n rammer. Det lar seg ikke gjøre å bruke norske korntyper i Syria, sier Dale.

Orkideer

Landbruksm­inisteren er stolt over det globale frølageret på Svalbard, som tar hånd om rundt 900.000 frøtyper fra ulike verdenshjø­rner.

– Det er en stor og betydnings­full oppgave å ta vare på alt ge- netisk materiale som er viktig for matsikkerh­eten og inntektene til det enkelte land. For meg er det et privilegiu­m å få vaere med på noe som er usedvanlig viktig, sier Dale.

At det onsdag også vil bli deponert frø fra orkideer, er første gang i frøhvelvet­s historie. Det dreier seg om frø fra 230 orkidésort­er fra Myanmar. Landets miljøvernm­inister Ohn Winn vil selv delta under lagringen.

Myanmars orkideer trues ved at regnskogen forsvinner som følge av klimaendri­nger og ulovlig hogst. I forbindels­e med kongeparet­s besøk i 2014 fikk Myanmar i gave muligheten til å bruke frøhvelvet på Svalbard til langtidsla­gring.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway