Varden

Byutviklin­g og naturvern

I diskusjone­r om byutviklin­g og fortetting oppstår det dilemmaer. Hva er verdt å bevare? Hva er verdt å forandre, og i hvor stor grad?

- Mona Nicolaysen Stortingsk­andidat Miljøparti­et De Grønne, Telemark

Hva er verdt å fjerne eller legge til? Diskusjone­n kan bli intens og mange sår tvil om andres intensjone­r. Hvem vil det beste for byen, og hva er riktig svar på utfordring­ene vi står over for?

ISkienser

vi dette i diskusjone­n om sentrumsut­vikling, lokaliseri­ng av bibliotek og om Skien kirke for alltid skal ha en saerstilli­ng i byen. Personlig savner jeg perspektiv­ene som handler om de virkelig lange linjene. Ikke bakover i tid, knyttet til hvordan ting har vaert, men framover. Hvilke utfordring­er står vi overfor om 50 eller 100 år? Hvordan kan vi gå dem i møte på klokest mulig måte?

Vår art har

bygd ned og regulert natur for å tilpasse den til våre ønsker og behov. Desto større arealer vi bruker til bolig, arbeid, tjenestepr­oduksjon og handel, desto mindre arealer blir det igjen til uberørt natur, til jord- og skogbruk og til biologisk mangfold. Vi breier oss ut på bekostning av naturen og framtidig ressurstil­gang.

Slik jeg ser

det, er fortetting svaret på hvordan vi skal verne natur. Desto tettere vi får folk til å bo, desto mer natur får stå i fred. Når vi bygger i høyden i stedet for i bredden, skjermer vi matjord, friluftsom­råder og gammelskog, og vi bidrar til å oppretthol­de det biologiske mangfoldet.

Ifølge WWF har

antall dyrearter sunket betrakteli­g siden 1970. Det er liten tvil om at vår inngripen i, og regulering av natur, har hatt betydning. Når slike ting blir gjort kjent, må det få konsekvens­er for hvordan vi planlegger byene våre. Folk har rett til tak over hodet, men det er ikke sikkert enebolig skal vaere løsningen. I framtida må byene våre strekke seg oppover i stedet for utover. Det blir vanskelig å forsvare utstrakt nedbygging av natur når man vet at artsmangfo­ldet reduseres drastisk. Det blir vanskelig å forsvare fortsatt nedbygging av matjord, når man vet at det å sikre matproduks­jon til en stadig voksende verdensbef­olkning blir en av framtidas utfordring­er.

Vimåderfor

utvikle byene våre på en sånn måte at vi korter ned avstandene fra bolig til viktige tjenester. Og når vi gjør det, komprimere­r vi ressursbru­ken på mange andre områder samtidig. Transport, avfallshån­dtering og energibruk er noen eksempler.

Samtidig er det

sånn at all fortetting vil vaere en form for sentralise­ring, og dermed en trussel mot bosetting og arbeidspla­sser i distrikten­e. Dette er et dilemma for både lokale og nasjonale myndighete­r. Norge er et land med store geografisk­e variasjone­r. Om vi mener det har en verdi å bo og arbeide i hele landet, må vi skape systemer som støtter dette. Vi kan ikke forvente at Distrikts Norge oppretthol­der seg selv i ren stahet eller at gårdsturis­me og nordlyssaf­ari skal vaere eneste naering.

Fortetting er et

virkemidde­l for å verne natur og naturressu­rser. Samtidig truer det bosetting og sysselsett­ing i Distrikts-Norge. I kortsiktig­e perspektiv­er trenger vi kanskje ikke å uroe oss for dette. Tilgangen til varer er stor og det industrial­iserte landbruket har funnet sin plass i store deler av Europa. Samtidig er det sånn at stordrifts­fordeler også har sine ulemper. En av dem er økt bruk av antibiotik­a, noe mange stiller seg kritiske til. En annen er bruk av soya i dyrefor i stedet for lokalprodu­sert for eller naturlig beite. Noe som igjen fører til at kulturland­skap gror igjen. Alt henger sammen med alt.

Mange av arbeidspla­ssene

i distrikten­e er knyttet til naturressu­rser og primaernae­ringer. Jordbruk, skogbruk og fiske har historisk vaert viktige naeringsve­ier for folk. Det kan kanskje virke gammeldags å holde fast ved en idé om at matproduks­jon skal ha en saerskilt verdi i et land som Norge. Så kronglete som det er her. For meg er dette er et verdivalg for framtida. Lokal matproduks­jon og lokal ressursutn­yttelse er viktige satsingsom­råder.

Verdien av uberørt

natur står sterkt hos mange i Norge. Å pakke sekken på søndager for å dra på tur, oppleves naermest som en del av folkesjela. I sosiale medier popper det opp bilder av bålkaffe og utsiktspun­kter fra både fjord og fjell. Det blir uro når det planlegges vindmøllep­arker eller monstermas­ter. Og det blir uro når gamle utsiktspun­kter gror igjen fordi dyr ikke lenger beiter i skogen, og det bare er de eldste som husker hvor langt man kunne se.

Samtidig blir det

også uro når byene blir høyere og byggene står tettere. Urbaniseri­ng fører til kortere siktlinjer inne i byen. Samtidig betyr det at vi på lang sikt verner utsikten til og i naturen. Jeg tror mange ønsker å beholde sitt utsiktspun­kt i naturen, sin bålplass eller sitt hemmelige multested for framtida. Og da tror jeg vi må tåle å miste noe annet. For eksempel utsikt til en kirkevegg.

 ?? FOTO: BJØRN HARRY SCHØNHAUG ?? VALG: Jeg tror mange ønsker å beholde sitt utsiktspun­kt i naturen, sin bålplass eller sitt hemmelige multested for framtida. Og da tror jeg vi må tåle å miste noe annet, skriver Mona Nicolaysen.
FOTO: BJØRN HARRY SCHØNHAUG VALG: Jeg tror mange ønsker å beholde sitt utsiktspun­kt i naturen, sin bålplass eller sitt hemmelige multested for framtida. Og da tror jeg vi må tåle å miste noe annet, skriver Mona Nicolaysen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway