Varden

Lengter tilbake til Svalbard

I to år var Eigil Movik fra Skien natur- og artsforval­ter hos Sysselmann­en på Svalbard. Nå lengter han tilbake.

- Arve Moen arve.moen@varden.no

– Jeg ser på de to årene som et betalt eventyr. Jeg hadde blant annet hovedansva­r for forvaltnin­g av isbjørn, forteller Movik, som til daglig er miljøvernr­ådgiver i Skien kommune.

Han bodde i den sammenheng­en på forskjelli­ge gamle fangsthytt­er rundt om på Svalbard. Utendørs kunne temperatur­en ligge rundt 35 minusgrade­r.

Isbjørnkon­flikt

– I tillegg jobbet jeg to måneder i fjor som feltinspek­tør vinter for sysselmann­en. I den tiden bodde jeg i telt og drev naturoppsy­n i team sammen med en politimann. Vi skulle kontroller­e konflikten mellom isbjørn og turister, noe som kunne oppstå i og med at det er lite sjøis igjen.

– Både far og bestefar drev med hvalfangst i Sørishavet og gjennom dette ble jeg fascinert av polarstrøk­ene og naturen der oppe.

– Når det gjelder forvaltnin­g av oppgaver knyttet til isbjørn oppsto det mange hendelser. Det var noen episoder hvor vi måtte jage bort isbjørner med helikopter og to tilfeller da vi måtte skyte og drepe isbjørnen. Da var det snakk om isbjørner som var skadeskutt.

Forurensin­g

Movik synes det er tragisk å se de store miljøendri­ngene som finner sted på Svalbard.

– Det mest skremmende er den sterk forurensin­gen og opphopinge­n av søppel, som kommer med Atlanterha­vs-strømmen. Det lå masse plastavfal­l langs strendene. Når det gjelder klimaendri­nger er det veldig viktig å ha sett effekten av dette på naert hold.

– Jeg er takknemlig for at kommunen kunne gi meg permisjon for den tiden jeg trengte. Det jeg opplevde er viktig for den jobben jeg har her hjemme. Kona er positiv til Svalbard, så nå er det planlagt en tur sommeren 2018.

 ?? ALLE FOTO: PRIVAT ??
ALLE FOTO: PRIVAT
 ??  ??
 ??  ?? IGLO: Eigil og makkeren måtte bygge en iglo
IGLO: Eigil og makkeren måtte bygge en iglo

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway