Varden

Droppet nesten Oscar-rollen

-

GODE KRITIKKER: Portrettet av en enslig, narkoman mor har resultert i Oscar-nominasjon. Men det var naere på at Naomie Harris takket nei til rollen i «Moonlight».

Mye talte imot Naomie Harris’ medvirknin­g i «Moonlight». Skuespille­ren hadde fullbooket avtalebok og Jeremy Kleiner, produsent for «Moonlight», var faktisk så redd for at hun ville takke nei at han dro en hvit løgn.

– Han sa at Barry Jenkins hadde spesialskr­evet rollen for meg, hvilket viste seg ikke å stemme, sier Harris, og legger til:

– Men jeg er veldig takknemlig for at han løy, for jeg er svaert stolt over at jeg har vaert delaktig i filmen.

Kompleks karakter

«Moonlight» bygger på dramatiker­en Tarell Alvin McCraneys selvbiogra­fiske verk «In Moonlight Black Boys Look Blue»: Et portrett av en ung svart manns liv og oppvekst i et tøft strøk i Miami.

Harris spiller guttens mor i filmen, som har høstet åtte Oscarnomin­asjoner. Paula er en enslig kvinne som havner i et eskalerend­e dopmisbruk, og Harris hadde sine betenkelig- heter med rollen.

–Da jeg vokste opp så jeg veldig få positive bilder av svarte kvinner, i filmer. Så jeg gjorde det til et mål å bare velge roller ut fra om de hadde et positivt budskap. En crack-misbruker føltes ikke som en slik rolle.

Det som siden fikk henne til å endre mening, var filmens regissør Barry Jenkins, som i likhet med dramatiker McCraney bygger rollefigur­en på sin egen mor.

– De hadde følelsesme­ssige bånd til rollefigur­en og jeg forsto at de skulle gi Paula den kompleksit­eten og dybden hun fortjener.

Fordommer

For Harris, som selv vokste opp i kjaerlige og trygge omgivelser, ble det en utfordring å finne fram til rollefigur­en. Hun hadde mange fordommer knyttet til Paulas misbruk og foreldresk­ap.

Først da Harris stilte direkte spørsmål til seg selv om Paula, og hvordan og hvorfor hun hadde havnet der hun hadde havnet, løsnet det.

– Filmen ble en fantastisk og vakker reise for meg. Og jeg tror det er samme type reise «Moonlight» gir publikum. For det er lett å dømme misbrukere eller langere. Men når du får et solid og dypt innblikk i hvordan deres liv ser ut, blir det mye vanskelige­re å dømme dem.

(NTB)

 ?? FOTO:SELMER MEDIA ?? I «Moon light» portretter­er Naomie Harris en narkoman alenemor. Kritikerne synes hun overbevise­r.
FOTO:SELMER MEDIA I «Moon light» portretter­er Naomie Harris en narkoman alenemor. Kritikerne synes hun overbevise­r.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway