Varden

Sang seg inn i Liverpool-hjerter

Fotball-jentene fra Vest-Telemark skal lage musikal med britiske musikere.

- VINJE/LIVERPOOL Helge Ottesen helge.ottesen@varden.no

Fotballjen­tene tro til med sangen «Olav Olav, kyre di er dau» da de besøkte ungdoms- og samfunnsse­nteret i den fattige bydelen Brunswick i Liverpool. Det vekket til live så sterke følelser at proffe musikere ble hanket inn for å oppleve dem.

19 jenter fra 12 til 14 år

Prosjekt Vest-Telemark er et samarbeid mellom klubbene Vinje, Rein, Dyre Vaa, Åmdal Tokke, Høydalsmo, Fyresdal, Kviteseid og Seljord om å styrke fotballen i Vest-Telemark.

Primus motor og initiativt­aker er Øyvind Kili fra Grungedal i Vinje, ganske nylig kåret til Årets fotballnav­n i Telemark. Prosjektet startet i november 2015 og Kili har vaert 4–5 ganger til Liverpool med ungdomsgru­pper fra Vest-Telemark.

I fjor reiste 19 fotballjen­ter i alderen 12 til 14 år til Liverpool. De fleste er også elever ved kulturskol­er i Vest-Telemark.

Enorm sosial fattigdom

– Prosjekt Vest-Telemark driver primaert med fotball, men vi prøver en variant for å holde jentene lengre i fotballen. Liverpoolt­urene er for at de skal oppleve noe mer enn bare fotball, forteller Øyvind Kili.

I Liverpool trener de fotball to timer hver dag og de besøker Liverpool FC og Jamie Carraghers fotballaka­demi. Og Brunswick.

– Det er den 17 fattigste bydelen i England, en enorm sosial fattigdom. Der står ikke fotballen i fokus. Der leker jentene med unger som sliter. Vi er heldige som får vaere med på noe slikt, sier Øyvind Kili.

Øvde inn sangen på Torp

– Vi er bevisste på at jentene skal vise hvor de kommer fra, når vi er på reise. De skal vaere stolte av Vest-Telemark. På Torp fikk de beskjed om å laere seg en sang de kunne synge når som helst. Den måtte vaere fra Vest-Telemark og den måtte vaere på norsk. Fotball og musikk er det som samler mest folk, vet du, sier Kili. Målet er at jentene skal vaere en godt sammensvei­set gjeng før de lander i Liverpool.

Og jentene gikk ikke ut av eget område. De valgte «Olav Olav» som Ingebjørg Bratland og Odd Nordstoga gjør sammen på albumet «Heimafrå».

Møtes i Vest-Telemark i mars

– Jamie Carraghers stemor Gery var på senteret. Hun er klassisk pianist og ble så begeistret at hun ordnet til en musikkwork­shop. Det dukket opp en helt gjeng med profesjone­lle musikere. Alle hadde gått Paul McCartney-skolen og noen av dem tilhørte folkene rundt Adele. Noen dager etterpå fikk vi forespørse­len om å lage en musikal. Jeg lurte på om det var «eit luftslott i det blå», men vi har som motto å aldri si nei. Aldri hvis, alltid når. 2. til 5. mars kommer 12 musikere fra Liverpool til Vest-Telemark for å ha en samling med jentene, forteller Øyvind Kili.

Det foreligger allerede planer om å sette musikalen opp i VestTelema­rk og i Liverpool. Og muligens München.

 ?? PRIVAT FOTO ?? FIKK HILSEN: Jenter fra Vest-Telemark på besøk i Liverpool. De fikk hilsen fra Gery Carragher med dette bildet på facebook. Gery med caps. Gery er stemor til fotballspi­ller Jamie Carragher.
PRIVAT FOTO FIKK HILSEN: Jenter fra Vest-Telemark på besøk i Liverpool. De fikk hilsen fra Gery Carragher med dette bildet på facebook. Gery med caps. Gery er stemor til fotballspi­ller Jamie Carragher.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway