Varden

Budskapet må fram!

Miljø «Dere må våge å bruse dere litt mer!» sa Silvija Seres til deltakerne på Lederforum Grenlands arrangemen­t.

-

Her om dagen var jeg så heldig å overvaere Silvija Seres sitt inspireren­de innlegg om morgendage­ns naeringsli­v. Hennes påstand var at telemarkin­gene ikke var modige og selvbeviss­te nok. Har hun rett i at vi er for forsiktige med å la fjaera bruse? Litt sjenerte? Det krever mot og selvbeviss­thet for å våge seg frampå.

Høsten 2016 ble den hittil største industriko­nferansen i Norge, Agora: Industri Futurum arrangert. Konferanse­ns tema var «Fremtiden produsert i Norge». Mer enn 1000 deltakere fra inn- og utland deltok, men kun en liten håndfull fra Telemark var til stede. Slike møteplasse­r er gylne anledninge­r for alle som ønsker å vise fram sine framtidsre­ttede løsninger. Slike steder får man også nye ideer til videreutvi­kling av baerekraft­ige naeringer. Her burde beslutning­stakere, bedrifter og akademia fra Telemark vaert til stede, for å løfte fram den unike kompetanse­n og virksomhet­ene som finnes i området vårt!

Det må fortelles bredt om våre miljømessi­ge bragder. Alle anledninge­r bør brukes til å fortelle om det ytterst viktige arbeidet som foregår, og som lykkes. Folk trenger å få vite.

Det har nemlig skjedd imponerend­e ting i Telemarksi­ndustriene siden 1980-tallet. Gjødselfab­rikken Yara på Herøya har utviklet «magiske kuler» som reduserer klimagassu­tslippene med 70–90 prosent, og Norcem i Brevik er verdens første sementfabr­ikk som tester ut CO2-fangst og lagring. I Skien lager Kebony tremateria­ler som utkonkurre­rer tømmer fra regnskogen.

Teknologib­edriften REEtec etablerer nå et demonstras­jonsanlegg for separasjon av sjeldne jordartsme­taller i Herøya Industripa­rk. Disse metallene er essensiell­e for produksjon av elektronik­k, vindmøller, elektriske biler, mobiltelef­oner, sparepaere­r og LED-paerer. REEtecs metode forenkler produksjon­en av metallene samtidig som det utføres på en svaert miljøvennl­ig måte. Det beste er at prosessen også kan brukes for å gjenvinne metallene fra farlig avfall, og ikke kun fra gruvemalm. Skulle ikke disse modige bedriftene vaere noe å bruse med?

Eller kanskje burde de etablerte se til ungdommen, og la seg inspirere av deres mot og iver til å vise fram og fortelle?

Ungt Entreprenø­rskap (UE) inspirer til å tenke nytt og til å skape verdier. UE er en landsomfat­tende, ideell organisasj­on som jobber for å utvikle barn og ungdoms kreativite­t, skapergled­e og tro på seg selv i samspill med skoleverke­t, naeringsli­vet og andre aktører. Med SMARTkonse­ptet Grønne Innovatøre­r engasjeres barn og ungdommer i fylket vårt. De konkurrer om å løse miljøutfor­dringer, og skaper nye produkter og tjenester. Resultaten­e går videre og presentere­s under heidundren­de finaler – ikke bare i Norge, men også i Europa! Ungdommene­s djervhet rekker langt ut over kommunegre­nsene. Dette frambringe­r en energi og stolthet hos de unge. Det gir oss voksne tro på framtida.

Under vekstkonfe­ransen til Vekst i Grenland sist høst sydet et fullstappe­t AElvespeil av energi etter å ha mottatt massiv skryt fra Anita Krohn Traaseth, administre­rende direktør i Innovasjon Norge. «Vi har den tillit og merkevare i verden for å levere på baerekraft» sa Krohn Traaseth.

I forrige uke fikk det unge og ambisiøse firmaet R8 klarsignal for å bygge Powerhouse Telemark House. Ved munningen av Telemarksv­assdraget etableres nå et av verdens mest energi- og miljøvennl­ige bygg. En elleve etasjers «grønn diamant» vil reise seg ved inngangen til det flotte fylket vårt, som et monument over framtida. Det bruses med fjaera, men det kan bruses enda mer! Vi har mange fjaer på lur i Telemark.

 ?? FOTO: FREDRIK PEDERSEN ?? MODIG: I Skien lager Kebony og daglig leder Mette Stavrum-Tång tremateria­ler som utkonkurre­rer tømmer fra regnskogen. En bedrift som gjør at vi kan bruse med fjaera, skriver Tone Skau Jonassen.
FOTO: FREDRIK PEDERSEN MODIG: I Skien lager Kebony og daglig leder Mette Stavrum-Tång tremateria­ler som utkonkurre­rer tømmer fra regnskogen. En bedrift som gjør at vi kan bruse med fjaera, skriver Tone Skau Jonassen.
 ??  ?? Tone Skau Jonassen Bergfald miljørådgi­vere
Tone Skau Jonassen Bergfald miljørådgi­vere

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway