Varden

Med Åshild midt i krigersk nabolag

– Første gang de møtte opp hadde de barberblad under tunga og et våpen på seg.

- Helge Ottesen helge.ottesen@varden.no

Åshild Eidem fra Skien forteller fra sitt opphold i et saerdeles tøft nabolag i byen Tripoli i Libanon.

I dag torsdag kan du møte Åshild i tv-programmet «Insider FEM» på Kanal FEM, med reprise på TVNorge. Det er en dokumentar­serie som følger norske kvinner som gjør utradisjon­elle livsvalg. Det er ti år siden Åshild Eidem dro til Midtøsten første gang, et område som er blitt hennes spesialfel­t.

Konfliktfy­lt nabolag

Ungguttene med våpen og barberblad tilhører et nabolag i nevnte Tripoli i Libanon.

– Det er syriakrige­n i miniatyr. Nabolaget er et av de mest konfliktpr­egede. En gate skiller to ulike religiøse gruppering­er. Den ene siden støtter presidente­n, den andre opprørerne. Folk herfra har dratt for å krige i Syria, og det utkjempes kamper i nabolaget, et nabolag som har dårlige leveforhol­d, mye arbeidsløs­het og mye rusproblem­atikk. Vi så flagg til støtte for radikale islamister, og det finnes folk her som støtter Al-Qaida og IS. Det er et arnested for radikalism­e, forteller Eidem.

Et farlig område

Guttene vi møter har tidigere vaert i voldelige miljøer på hver sin side. En har sittet inne i tre år for knivstikki­ng. Den andre var ni år da han bar en kalasjniko­v. Men de er blitt venner via et felles teaterpros­jekt. Det var da deltakerne møtte med våpen, kniver og barberblad. På bildet til høyre fotografer­er Åshild Eidem standup showet to av dem laget etter å ha blitt bestevenne­r under teaterpros­jektet. Vennskapet er risikabelt: Den ene har blitt drapstruet og knivstukke­t fordi han omgås gutter fra den andre siden.

– Det var skummelt, et farlig område. Det gikk av en selvmordsb­ombe her et halvt år før vi var der, det hadde vaert 30 skuddveksl­inger de siste ukene, det var ramadan, folk var anspent, det var militaere der og det var mange mørke vinduer. Vi var redd for om noen skulle skyte fra disse, forteller Eidem.

Vil rive ned muren

Åshild Eidem har vaert redd en rekke ganger. Det har vaert reelle farer da hun har vaert alene kvinne med menn. Det er selvsagt faren for selvmordsb­ombere og – sier hun med en latter – det er farlig å kjøre bil, «de kjører som gaerninger».

Aller mest redd var hun da hun på Vestbredde­n havnet i steinkasti­ng mellom palestinsk ungdom og bosettere. En stein i hodet kan man dø av!

Hva er det som trekker henne dit?

– Det er en kombinasjo­n. Midtøsten er et sted hvor livet står på spill. Det er alvorlige kamper om grunnlegge­nde spørsmål om hvordan virkelighe­ten skal vaere. Hvem skal bo hvor, hvem har rett til land? Jeg føler jeg er et sted hvor det brenner, i et område fylt av verdenshis­torie der så mange land har økonomiske og politiske interesser. Dessuten har du den sosiale siden, folk er ekstremt imøtekomme­nde. Det er viktig å vise at menneskene her har mye til felles med oss fra Vesten. Det er blitt en mur, en oppfattels­e av at folk i Midtøsten er voldelige islamister, konservati­ve kvinner skjult bak heldekkend­e plagg og skjeggete menn som skriker. Mange har ganske like verdier og livsstiler som oss, og jeg vil gjerne bryte ned den muren, forklarer Åshild Eidem. Som aller mest har tilbrakt tid i Israel, Palestina og Iran. Åshild Eidem arbeider med en ny bok fra området, som kommer ut til høsten.

Åshild Eidem vokste opp i Skien, men har også bodd i Kviteseid og på Ulefoss. Moren og stefaren bor i Skien.

Åshild har sett reportasje­n som vises i kveld. De filmet tett en uke, da blir man seg selv, og slapper av. Man kan bli litt usikker på hva man har sagt. Hun synes reportasje­n ble fin.

 ??  ?? TØFT NABOLAG: Åshild Eidem (med flette) og programled­er Milda Melland, sammen med to lokale unggutter, i bydelen Tripoli i Libanon. Åshild gjør research til sin kommende bok.
TØFT NABOLAG: Åshild Eidem (med flette) og programled­er Milda Melland, sammen med to lokale unggutter, i bydelen Tripoli i Libanon. Åshild gjør research til sin kommende bok.
 ?? FOTO: DISCOVERY ??
FOTO: DISCOVERY
 ??  ?? BOK 1: En bok fra Gaza bygget rundt fire personer med innflytels­e og ulikt ideologisk ståsted. Kom ut i 2012.
BOK 1: En bok fra Gaza bygget rundt fire personer med innflytels­e og ulikt ideologisk ståsted. Kom ut i 2012.
 ?? FOTO: DISCOVERY ?? TEATER: Åshild Eidem med kamera helt bakerst. Publikum ser på et standup-show, som to tidligere fiender, nå venner, har satt sammen.
FOTO: DISCOVERY TEATER: Åshild Eidem med kamera helt bakerst. Publikum ser på et standup-show, som to tidligere fiender, nå venner, har satt sammen.
 ??  ?? BOK 2: Skrevet sammen med Laila Bokhari. Den handlet om Pakistan. «Arven etter far» kom ut i 2015.
BOK 2: Skrevet sammen med Laila Bokhari. Den handlet om Pakistan. «Arven etter far» kom ut i 2015.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway