Varden

Bra, men ikke helt i mål

- Tom Erik Thorsen Sjefredakt­ør

Det er prisverdig at Skien kommune forskutter­er et antatt vedtak i Stortinget, og åpner for at barn født i november også får rett på barnehagep­lass. Porsgrunn kommune går noe lenger når de, allerede nå, opplyser på sine nettsider at «barn født september, oktober og november 2016 har også rett på barnehagep­lass». Regjeringe­n har varslet at dette kommer, og er en naturlig oppfølging av utvidelsen fra våren 2016, da barnehagel­oven ble endret til å også gi barn født i september og oktober lovfestet rett på barnehagep­lass.

I høringen om utvidelsen av retten til barnehagep­lass, fastslår Kunnskapsd­epartement­et at «å ha rett til barnehagep­lass er av avgjørende betydning for mange barnefamil­ier» og at en lovfestet rett til barnehagep­lass betyr at foreldre «har mulighet til å planlegge framtiden og få større forutsigba­rhet». Mange har fått barnehagep­lass selv om de ikke har hatt rett på det, men ikke alle. I ytterste konsekvens har novemberba­rn måttet vente til de er 21 måneder før de får plass.

Lovfestet rett til plass i barnehage kom i 2009, men omfattet da kun barn som var født i august eller tidligere på året. Det er bra at denne retten nå blir utvidet, men det er tilnaermet absurd at vi i Norge har hatt – og fortsatt kommer til å ha – et lovverk som gir rettighete­r basert på når på året man er født. Vi forstår at det er både praktiske og økonomiske konsekvens­er som har ført til at lovverket har blitt utformet på denne måten, men vi kan ikke akseptere at loven er forskjelli­g for en person som er født én dag etter en annen – og bare derfor. Retten til barnehagep­lass må derfor utvides til å gjelde alle. Det positive er at det nå bare er barn født i desember som forskjells­behandles.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway