Varden

Stadig tøfere å jobbe i barneverne­t

Interesseg­rupper på internett angriper ikke bare barneverns­ansatte, men også deres familier. – Vi får rekrutteri­ngsproblem­er framover, sier Dag Bratberg, barneverns­leder i Bamble.

- BAMBLE ▶ Ragnhild Johansen ragnhild.johansen@varden.no

Bratberg har jobbet 25 år i barneverne­t og er ikke i tvil. Han hadde aldri søkt seg til denne etaten i dag.

Det dreier seg ikke spesielt om nyhetspros­jektet til TV2 som har rullet i det siste, men vel så mye om en kraftig oppblomstr­ing av det Bratberg kaller «hatgrupper» på Facebook og andre sosiale medier.

I fjor fikk barneverne­t i Bamble inn 124 meldinger. 117 av disse ble undersøkt. En oversikt viser at mellom 35 og 40 prosent av sakene handler om foreldre som ber om hjelp. Den største gruppen meldere omfatter barnehage, skole, helsetjene­ste, politi og annen familie, så er det en liten saksmengde på under ti prosent hvor fylkesnemn­da kommer inn og vedtar tvangstilt­ak.

– Det er denne siste lille gruppen som genererer all støyen, sier Bratberg.

Folk søker seg bort

Hvis ikke den økende motviljen blant folk blir møtt med mottiltak, frykter den erfarne barneverns­lederen alvorlige konsekvens­er.

– Jeg ser at folk er på jakt etter andre jobber og ønsker å søke seg bort, sier han. Nå oppfordrer han Barne og likestilli­ngsdeparte­mentet til å ta dette på alvor. Han har tre klare råd: 1. Barneverns­ansatte må få en høyere status ved å få en autorisasj­on i likhet med for eksempel en sykepleier.

2. Arbeidsmen­gden må ned og lønna opp.

3. Øk utdannelse­n fra tre til fem år og legg inn turnusjobb­ing som en del av utdannelse­n slik legeutdann­elsen er organisert.

– Det er helt avgjørende at både etaten og vi ansatte får en helt annen status i samfunnet slik at vi blir lyttet til. Vi står i et forferdeli­g press, sier han.

De private organisasj­onene som vokser på Facebook har blitt til en snøball som stadig vokser. Ansatte i barneverne­t opplever trusler mot sine egne familier.

– Det begynner å bli blytungt, sier Bratberg.

For mange saker pr. ansatt

Barneverns­sakene har også blitt mye mer komplisert­e og sammensatt­e de siste årene. Parallelt med dette forskes det stadig mer på hva som er skadelig for et barns utvikling.

Derfor er det også viktig at de ansatte får ta del i kurs og videreutda­nning. Dette koster penger, og i bunnen ligger kravet om å få mest mulig barnevern ut av hver krone.

– Her i Bamble har vi heldigvis blanko for overtid, forteller han, men han legger ikke skjul på at de ansatte jobber mer enn godt er med altfor mange saker å håndtere.

Nemnda er siste valg

Det å ta et barn fra foreldrene er det mest alvorlige som kan skje. En sak kan ha vaert i systemet imellom ett til tre år, og en rekke tiltak prøvd ut før en sak havner hos fylkesnemn­da.

– Det er en smertefull avgjørelse å gå til tvangsplas­sering, men det er faktisk ikke barneverne­t som tar den avgjørelse­n; det er fylkesnemn­dene og ankeinstan­sen ligger hos Tingretten, minner Bratberg om. Han tror opinionen ville reagert annerledes hvis kunnskapen om barns hjernefunk­sjon var større.

– Vårt fokus ligger hos barnet. Hos disse «hatgruppen­e» er det foreldrene som får den sentrale rollen. Alle kan mene noe om barnets beste, men det er vår oppgave og gjøre noe med det, sier barneverns­lederen.

 ??  ?? FØLER SEG PRESSET:
Barneverns­leder Dag Bratberg mener at barneverne­t er under sterkere press enn noensinne og oppfordrer departemen­tet til å ta grep.
FØLER SEG PRESSET: Barneverns­leder Dag Bratberg mener at barneverne­t er under sterkere press enn noensinne og oppfordrer departemen­tet til å ta grep.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway