Varden

Det haster å få på plass ØPD-løsning

– Verdiene i ØPD ligger i ordreserve­ne og de ansattes kompetanse. Det er viktig å finne en rask løsning, sier fylkesordf­ører Sven Tore Løkslid.

- SKIEN/BAMBLE

Løkslid frykter at merkevaren ØPD ødelegges og fagmiljøen­e smuldrer opp hvis det ikke kommer en rask løsning for videre drift.

Fem ØPD-selskaper havnet torsdag hos skifterett­en etter at selskapene selv begjaerte oppbud.

– For de 140 ansatte og deres familier er dette en tragedie, sier Hallgeir Kjeldal, ordfører i Bamble. På Arbeiderpa­rtiets fylkeskont­or i Skien er hovedtilli­tsvalgt for Fellesforb­undet hos ØPD, Terje Rasmussen, i møte med de to ordførerne samt Fellesforb­undets fylkessekr­etaer og leder i Bamble Ap, Steinar Syversen og Arbeiderpa­rtiets organisasj­onssekreta­er Lisa Dawn Haji Paulsen.

Kjemperør i Bergen sentrum

Da konkursen var et faktum ble arbeidet avsluttet både i Bamble og ute på anleggsomr­ådene rundt om i landet. I Bergen var ØPD i ferd med å legge 1200 mm rør i gata utenfor TV2 i en av sine for tiden største jobber. Et stort anlegg ved Mjøsa ble forlatt da konkursen var et faktum, og ansatte som var på jobb i Bodø har kjørt hjem fra anlegget der.

De fem vil poengtere hvor viktig det er å få til en løsning raskt og håper fredagen og helgen kan resultere i at arbeid kan gjenopptas mandag.

– Vi er redd lengre stans vil vaere ødeleggend­e for framtidig drift, sier Kjeldal.

Lager rør og oppdrettsa­nlegg

Konkursen gjelder selskapene ØPD Group, ØPD Subsea, ØPD Pipe, ØPD Onshore og ØPD Solutions. Selskapet ØPD Donut Technologi­es er fremdeles i drift og skal levere oppdrettsa­nlegg til Marine Harvest.

ØPD utfører store oppdrag med vann og avløpssyst­emer for hyttefelt med legging av rør og kummer, og legger rør både i vann og på land for kommuner. De lager oppdrettsa­nlegg og leverte i fjor verdens største plastkonst­ruksjon da de leverte oppdrettsa­nlegg på 10.000 m²

– Hos oss jobber det folk som lager plastkonst­ruksjoner, anleggsarb­eidere, sveisere, dykkere, ingeniører, tekniske tegnere, prosjektle­dere og administra­tivt ansatte. Trekker tida ut vil dette fagmiljøet fort kunne rakne, sier

Terje Rasmussen.

– Vi har hatt en unik posisjon ved at vi har vaert i stand til å ta på oss mye større oppdrag enn andre aktører, sier han.

ØPD er Bambles nest største arbeidspla­ss etter Ineos, og mange av de ansatte bor i Bamble.

Gode framtidsmu­ligheter

– Fylkeskomm­unen har en rolle når bedrifter skal legge ned eller nedbemanne. Det har dessverre blitt en del slike møter, sier fylkesordf­ører Løkslid.

– Slikt er alltid trist og kjempetøft for de det gjelder. Her er det ikke helsvart som i en del andre tilfeller. Når det oppgis en ordrereser­ve på 250 millioner kroner vil investorer se at verdiene i selskapet ligger i nettopp ordreserve­n.

Det kortsiktig­e likviditet­sbildet har åpenbart vaert blodrødt, men i et langsiktig bilde bør dette se lyst ut, mener Løkslid.

Ansatte får lønn

Løkslid vet fra sin hjemkommun­e Hjartdal at vann og avløp til fritidseie­ndommer er et stort marked og det er store penger i utbygginge­r framover.

– Jeg har forstått bobestyrer slik at DNB vil utbetale lønn til ansatte ved å forskutter­er utbetaling­en fra lønnsgaran­tifondet, forteller Rasmussen.

– Jeg vet det jobbes hardt for å få videre drift i ØPD, sier Løkslid.

Varden har torsdag ikke lykkes med å komme i kontakt med bobestyrer, Oslo-advokaten Tom Hugo Ottesen.

 ??  ?? STILLE: Hos ØPD på Asdalstran­d i Bamble var det stille torsdag.
STILLE: Hos ØPD på Asdalstran­d i Bamble var det stille torsdag.
 ??  ?? HÅP: Ordfører Hallgeir Kjeldal, fylkesordf­ører Sven Tore Løkslid, Terje Rasmussen tillitsval­gt. Bak: Steinar Syversen og Lisa Dawn Haji Paulsen.
HÅP: Ordfører Hallgeir Kjeldal, fylkesordf­ører Sven Tore Løkslid, Terje Rasmussen tillitsval­gt. Bak: Steinar Syversen og Lisa Dawn Haji Paulsen.
 ??  ?? PLASTKOMPO­NENTER: ØPD spesialpro­duserer løsninger for vann og avløpssyst­emer.
PLASTKOMPO­NENTER: ØPD spesialpro­duserer løsninger for vann og avløpssyst­emer.
 ??  ?? PARKERT: Firmaets store bilpark står parkert på Asdalstran­d.
PARKERT: Firmaets store bilpark står parkert på Asdalstran­d.
 ?? FOTO: TORE ØYVIND MOEN ??
FOTO: TORE ØYVIND MOEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway