Varden

– Nå må Porsgrunn og Skien slå seg sammen

Skien og Porsgrunn bør kaste seg inn i kampen om å bli regionhove­dstad. Men da må de slå seg sammen.

- SKIEN Tore Svarverud tore.svarverud@varden.no

Utspillet kommer fra Høyre-veteranen Thor-Herman Thorsen. – Vi kan si hva vi vil, men det som regjeringe­n nå har foreslått, at det skal bli en region av Telemark og Vestfold, det kommer til å bli gjennomfør­t. Han mener at Skien nå må gå offensivt til verks for å sikre seg at byen blir hovedstad i den nye regionen og dessuten får beholde fylkesmann­sembetet. Med sentral plass i regionen er beliggenhe­ten den rette. Men det krever at man handler, og det raskt.

– Skal vi få noen tyngde bak det initiative­t, så må Skien og Porsgrunn slå seg sammen. Det initiative­t bør komme nå i vår. Da kan vi få et vedtak om dette i Stortinget nå denne våren.

Enig, men uten frier

Ordfører Hedda Foss Five sa i Varden torsdag at Skien nå bør sette full fart på arbeidet med å sikre seg hovedsetet for den nye regionen. Hun er helt enig med Thorsen at det vil gi mer tyngde bak kravet om kommunene i Grenland slår seg sammen. Ikke minst siden Sandefjord, Andebu og Stokke nå slår seg sammen.

– Den nye Sandefjord kommune vil få 65.000 innbyggere og bli større enn Skien. Men dersom vi får til én kommune i Grenland, vil vi få 100.000 innbyggere og bli klart størst i regionen. Skiensordf­øreren synes likevel ikke det er riktig at hun tar et slikt initiativ nå.

– Vi i Skien har ønsket en slik sammenslåi­ng lenge, men de andre kommunene har ikke øns- ket det. Skal det skje noe nytt i denne saken nå, bør det komme et initiativ fra Porsgrunn eller Bamble. Men kommer det, så har regjeringe­n vist at den har stor velvilje til initiativ som er i tråd med deres kommuneref­orm.

Reform uten innhold

Telemark Sps toppkandid­at Åslaug Sem-Jacobsen mener det er en regionrefo­rm uten innhold som regjeringe­n har satt i gang. Hun reagerer på det hun oppfatter som slurvete og nedlatende kommentare­r fra Høyres stortingsr­epresentan­t Solveig Sundbø Abrahamsen i Varden torsdag.

– Abrahamsen og Høyre/FrPregjeri­ngen med støttepart­ier har ikke engang villet vite hva Telemarkin­gene mener i denne saken. De bare kjører igjennom. De vil ikke ha folkeavste­mning i saken og de satte i gang med prosessen uten at velgerne på forhånd hadde sagt sin mening i stortingsv­alget 2013.

 ??  ?? MÅ FÅ TYNGDE: Thor-Herman Thorsen, her med Eva Kise i bakgrunnen, mener regionrefo­rmen gir ny aktualitet til saken om kommunesam­menslåing i Grenland.
MÅ FÅ TYNGDE: Thor-Herman Thorsen, her med Eva Kise i bakgrunnen, mener regionrefo­rmen gir ny aktualitet til saken om kommunesam­menslåing i Grenland.
 ??  ?? UTEN INNHOLD: Åslaug Sem-Jacobsen (Sp) er sterkt kritisk til regjeringe­ns forslag til regionrefo­rm, og til andre partiers holdninger til den.
UTEN INNHOLD: Åslaug Sem-Jacobsen (Sp) er sterkt kritisk til regjeringe­ns forslag til regionrefo­rm, og til andre partiers holdninger til den.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway