Varden

Siste uke med åpent skisenter

– Om vi kommer tilbake? Ja, hvis vi får bestemme, så!

- SILJAN Jan Bjørn Taranrød jan.bjorn.taranrod@varden.no

– Det har vaert kjempegøy! Jeg skulle ønske vi kan dra tilbake hit en annen dag, sier Pernille Karlsen, som sammen med søskenbarn­a sine har reist fra Porsgrunn for å bruke dagen på kunstsnøen til Siljan Skisenter.

– Det kuleste er å hoppe, sier Andreas Nystad. Han kunne godt tenke seg å bruke alle dagene i vinterferi­en på skisentere­t.

Helt til heisen stopper

Oscar Isaken fra Porsgrunn holder ut helt til heisen stopper.

– Hvor mange turer har du tatt?

– Det har jeg ikke tall på. Det har vaert veldig bra, svarer Oscar, som må skynde seg ned til bilen, der foreldrene venter.

Knut Sølverød har eid skisen-

teret i snart seks år. Men de siste fire årene har det vaert en kamp med varmegrade­ne.

Dugnad

– Etter det første året med lite snø, var det en som sa til meg at jeg måtte huske på at det aldri kom to dårlige vintre på rad. Og det var jo min erfaring, også. Jeg har jo jobbet her før, for de tidligere eierne. Men nå har vi den fjerde milde vinteren på rad. Det er kanskje et eller annet som skjer med vaeret, undrer han.

Siljan Skisenter driftes med hjelp av lønnede medarbeide­re, mens sjefen selv jobber gratis.

– Det har vaert ei tøff tid, disse fire årene. Jeg jobber dugnad, røper Sølverød, som er maskinføre­r og med den bakgrunnen har klart å utføre jobber som ellers kan vaere kostbare å få gjort.

For mildt i høyden

I vinter har kulden uteblitt så lenge at det har rammet driften.

– Vi har veldig bra snøkanoner. I vinter har det vaert åtte-ti minusgrade­r nedi bygda, men her oppe har det vaert for mildt til å produsere. Mange spør hvorfor vi ikke bare lager kunstsnø. Men det har vi ikke kunnet, for vi avhengig av å ha seks, sju minusgrade­r for å produsere snø. Og det tar tid å lage så mye at vi får en solid såle, forklarer Knut Sølverød.

Vaermeldin­gen

Gamle lensmann kafé i Siljan har enkel uteserveri­ng i hele vinterferi­en. Vaermeldin­gen har varslet mildt vinterferi­evaer i Grenlands eneste skisenter, som likevel har nok snø til å holde en del av bakken åpen . – Hvor lenge har dere åpent? – Jeg er fornøyd bare vi klarer å holde åpent ut uka, sier Knut Sølverød, som onsdag morgen kunne glede seg over at det hadde kommet fem centimeter nysnø i bakken.

 ??  ?? VI VIL TILBAKE: Sofie Niemi (10), Nicoline Karlsen (10), Pernille Karlsen (7), Emma Niemi (13), Andreas Nystad (11) og Mathias Niemi (11) var enige om en ting: De kommer gjerne tilbake!
VI VIL TILBAKE: Sofie Niemi (10), Nicoline Karlsen (10), Pernille Karlsen (7), Emma Niemi (13), Andreas Nystad (11) og Mathias Niemi (11) var enige om en ting: De kommer gjerne tilbake!
 ??  ?? PÅ BESØK: Det var første besøket til Johannes Scherpen (16) fra Hedmark, som forteller at han likte seg i bakken.
PÅ BESØK: Det var første besøket til Johannes Scherpen (16) fra Hedmark, som forteller at han likte seg i bakken.
 ??  ?? SISTE TUR: Oscar Isaksen (15) fra Porsgrunn holdt ut helt til heisen sluttet å gå.
SISTE TUR: Oscar Isaksen (15) fra Porsgrunn holdt ut helt til heisen sluttet å gå.
 ??  ?? UT UKA: Eier Knut Sølverød har laget nok kunstsnø slik at de kan vinne kampen mot varmegrade­ne – og holde åpent – ut uka.
UT UKA: Eier Knut Sølverød har laget nok kunstsnø slik at de kan vinne kampen mot varmegrade­ne – og holde åpent – ut uka.
 ?? ALLE FOTO: JAN BJØRN TARANRØD ??
ALLE FOTO: JAN BJØRN TARANRØD

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway