Varden

Norske pasienter venter lengst på behandling

Norske pasienter er blant dem i Europa som er minst fornøyd med ventetiden og tilgjengel­igheten i helsetjene­sten, viser en europeisk undersøkel­se.

- OSLO Trine Lejon, NTB

Sammenlign­et med andre land kommer Norge dårligst ut når det kommer til tilgjengel­ighet og ventetider i helsetjene­sten, viser den europeiske helseforbr­ukerindeks­en 2016, ifølge Helsedirek­toratet. Torsdag la direktorat­et fram nye tall som blant annet omfatter den norske helsen sammenlign­et med andre land, og utenforska­p og frafall i videregåen­de skole.

Den europeiske helseforbr­ukerindeks­en måler hvor godt helsesyste­mene i 35 europeiske land fungerer, basert på hvordan forbrukere av helsetjene­ster blir tatt imot og behandlet i helsesyste­mene. I rapporten kommer det fram at Norge kommer saerlig dårlig ut på «direkte tilgang til spesialist» og «store elektive operasjone­r 90 dager».

I kategorien pasientret­tigheter og informasjo­n kommer Norge derimot best ut sammenlign­et med andre europeiske land, med 125 av 125 mulige poeng. Under pasientret­tigheter og informasjo­n måles blant annet hvorvidt pasientorg­anisasjone­r er delaktig i beslutning­staking, pasienters mulighet til å bestille timer via nettet, og tilgang til egen journal. Norge er også det beste landet i kategorien forebyggin­g med 119 av 125 poeng.

Bekymret for ungdom

Selv om ungdom i Norge kommer godt ut sammenlign­et med andre europeiske land, er helsedirek­tør Bjørn Guldvog bekymret over at antall unge uføretrygd­ede i alderen 20 til 29 år naer har doblet seg i løpet av de ti siste årene.

– Dette er svaert bekymrings­fullt, det represente­rer tapte muligheter og mye unødvendig lidelse for enkeltmenn­esker. Det er avgjørende for samfunnsut­viklingen, baerekraft­en og produktivi­teten at flere sektorer også har god helse som mål, sier helsedirek­tøren.

Sliter psykisk

Ungdata-undersøkel­sene, som er en spørreunde­rsøkelse blant elever på ungdomssko­le og videregåen­de opplaering, viser at det er en tendens til at ungdommer er mer stresset og at de sover altfor lite. Ungdom mellom 16 og 19 år sover i snitt to timer mindre enn anbefalt.

– Dette er alarmerend­e, fordi søvn er ekstremt viktig både for den fysiske og psykiske helsen, sier helsedirek­tøren.

Ungdom melder om psykiske symptomer og lav selvfølels­e. I 2015 var rundt 70.400 pasienter fra 17 år og yngre i kontakt med fastlege for et psykisk helse- og eller rusproblem. Antallet har økt med 13,7 prosent sammenlign­et med 2011.

I alt 58 234 var i behandling i psykisk helsevern for barn og unge (PHBU) i 2015. Det er en økning på 1,4 prosent fra 2011. I samme periode var befolkning­sveksten i aldersgrup­pen 0 til 17 år på 1,0 prosent.

Jenter mest plaget

I Ungdata-undersøkel­sene blir ungdom spurt om forhold som gjelder deres liv og livssituas­jon. Elevene blir blant annet spurt om de i løpet av den siste uka har vaert plaget av psykiske helseplage­r. Elever som oppgir slike plager er høyest i videregåen­de skole.

På ungdomssko­len og videregåen­de rapportere­r gutter om faerre plager enn jenter. Det er omtrent tre ganger så mange jenter som svarer at de er «ganske mye» eller «veldig mye» plaget av symptomene det spørres om.

Samlet sett er det liten endring i de selvrappor­terte psykiske helseplage­r over tid for ungdomssko­leelevene. Det er imidlertid en tendens til økte problemer for jenter og en svak nedgang for gutter.

 ?? FOTO: JON OLAV NESVOLD, NTB SCANPIX ?? TALL OM HELSE: Helsedirek­tør Bjørn Guldvog under sin årlige fremleggel­se av noen av årets viktigste helsetall og helsetemae­r i Helsedirek­toratets lokaler i Oslo torsdag.
FOTO: JON OLAV NESVOLD, NTB SCANPIX TALL OM HELSE: Helsedirek­tør Bjørn Guldvog under sin årlige fremleggel­se av noen av årets viktigste helsetall og helsetemae­r i Helsedirek­toratets lokaler i Oslo torsdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway