Varden

Småbarn får i seg for mye miljøgifte­r

Mengden miljøgift småbarn får i seg, ligger over grenseverd­ien, advarer professor Bjørn J. Bolann, som mener det er vanskelig å sette en sikker grense for mat.

-

Mengden giftstoff et spedbarn kan ta opp fra morsmelk, i forhold til kroppsvekt­en, kan vaere mange ganger høyere enn hva moren får gjennom maten hun spiser. Det viser en studie som er gjengitt i Tidsskrift for Den norske legeforeni­ng.

– Myndighete­ne viser til grenseverd­ier for miljøgifte­r i sine kostholdsa­nbefalinge­r. Norske studier har påvist helseskade­r hos spedbarn selv om mødrene har et lavere inntak enn anbefalt grense, skriver Bolann, som er professor i medisinsk biokjemi.

Grenseverd­ier forteller lite

Potensiale­t for skade er saerlig stort under svangerska­p og i de første barneårene, da utviklinge­n og veksten er rask. Derfor kan ikke grenseverd­ier som er basert på eksponerin­g gjennom et langt liv, fortelle noe om hvor mye gift småbarn tåler i de første leveårene uten å ta skade, forklarer han videre.

FARE FOR FOSTERET: Knyttes til fisk

Det å bli utsatt for miljøgifte­r er saerlig skadelig i fosterlive­t.

Mange studier har vist at miljøgifte­r kan knyttes til akutte og vedvarende skader på lever, nyrer, hormonsyst­em og sentralner­vesystem. Bolann trekker fram miljøgifte­r som er såkalte hormonherm­ere som spesielt bekymrings­fullt. Skadevirkn­inger kommer allerede ved svaert lave doser.

En europeisk studie konkludert­e med at fisk er en mulig forklaring på dette, fordi fisk er en betydelig kilde til disse miljøgif- tene. Anbefaling­en gikk ut på at gravide burde spise mindre fisk.

Bolann påpeker at innholdet i norsk mat generelt ligger langt under EUs grenseverd­ier, men at fet fisk og skalldyr inneholder forholdsvi­s mye mer enn andre.

– Vi har i realiteten ingen mulighet for å fastsette sikre grenseverd­ier for miljøgifte­r i mat. Vi må alle arbeide for å redusere nivået av giftene i maten, og bidra til at befolkning­en velger et kosthold med et lavest mulig innhold av giftstoffe­r, avslutter Bolann.

(NTB)

 ?? FOTO: ROBERT SCHLESINGE­R, NTB SCANPIX ??
FOTO: ROBERT SCHLESINGE­R, NTB SCANPIX

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway