Varden

En fortsatt god skolepolit­ikk

- Marius Roheim Johnsen

Etter snart fire år i regjering, viser Høyre at vi er det kunnskapsp­artiet som vi alltid har vaert, og som vi alltid kommer til å vaere.

Iløpet av perioden ser vi at mobbetalle­ne går ned, gjennomfør­ingen går opp, elevene får bedre karakterer i grunnskole­n, flere elever søker seg til yrkesfag og fravaeret går kraftig ned. Dette er en positiv utvikling vi ønsker skal fortsette.

Jeg blir derfor urolig når jeg ser hva slags planer Arbeiderpa­rtiet tenker seg, i sitt forslag til nytt stortingsp­rogram. Partiet har i flere tiår styrt skolepolit­ikken på en slik måte at man i skolen skal fokusere på lek og moro, fremfor kunnskap og laering. Det er flere Arbeiderpa­rti-topper som i ettertid har stilt seg kritisk til egen skolepolit­ikk. Tilbake i 2015 ga Arbeiderpa­rtiets nestleder, Trond Giske, ut en bok om akkurat dette. Det virker som at de nå har lagt tidligere politikk bak seg, og at de vil starte med «blanke ark».

Når de nå ser på nye løsninger for utdanning, ønsker de å reversere fravaersre­gelen – regelen som uten tvil viser til fantastisk­e resultater over hele Norge, og hvor det på enkelte skoler har ført til at frafallet har sunket med hele 60 prosent. Det kan også virke som om Arbeiderpa­rtiet ønsker en femårig laererutda­nning, men uten at det skal gi en mastergrad for alle. Trond Giske sa i 2014 at vi trenger noen med mastergrad, men at det er unødvendig at alle tar masterutda­nning. I boken til Giske skriver han at det er bred enighet om å utvide utdanninge­n til fem år, med en treårig bachelor og en master. I 2016 problemati­serer han igjen at det skal vaere masterbase­rt. I programmet sier Ap nå at de skal endre den nåvaerende politikken.

Arbeiderpa­rtiet og Giske

er som vanlig ute på en ny vingletur, hvor de det ene året er for en mastergrad­sutdanning, og i det neste året mener det er problemati­sk. Samtidig ser vi et kraftig angrep mot friskoler, hvor de nå ønsker at kommuner og fylker i praksis skal kunne legge ned veto mot nye skoler. De sier også nei til statsstøtt­e for det de kaller kommersiel­le friskoler, men friskoler er da per definisjon ikke kommersiel­le, fordi man ikke kan ta utbytte av skolenes inntekter, så hvor de får dette fra vet ikke jeg.

For Høyre vil

det alltid vaere kunnskap som skal stå i sentrum for skolepolit­ikken. Grunnen er enkel; laerere med god kunnskap i faget sitt, vil vaere godt egnet til å undervise i faget.

Vi trenger en

skole hvor elevene vet at de blir sett, og der en setter krav om fravaer. Stiller man krav, viser man også at man bryr seg. Vi trenger et samfunn som tillater alle typer mennesker, med ulike behov og ønsker. Det er derfor flott at vi i Telemark har videregåen­de skoler som Toppidrett­sgymnaset og Kvitsund gymnas, som kan tilby noe litt utenom det vanlige for de studentene som ønsker det. Det siste den norske skolen trenger i dag, er Arbeiderpa­rtiets vingling. Høyre prioritere­r det som har størst betydning for elevenes laering.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway