Varden

Make Varden great again?

Ja, ja. Her på Gulset i Skien tar vi ikke verden så tungt, sånn innimellom. Dessuten er vi ikke så lite skadefro – også det sånn inni-

-

For hør nå bare her: Donald Trump har som kjent gått til presidentv­ervet under slagordet «Make America great again». Samtidig glefser han etter pressen og øvrige media. Disse vantro hundene forgifter og forurenser atmosfaere­n med falske nyheter. «Fake news», truter han ut om alt som kommer i veien for hans syn på verden. Ifølge Donald sitter det folk i media som deltar i en global sammensver­gelse mot han selv, sannheten og hans hus.

Pøh! Sier vi. Han skulle bare ha visst hva som har foregått her på berget opp gjennom tidene. For her har journalist­ikken alltid vaert å stole på.

Emanuel Sørensen satt som redaktør av «Skotfoss Avis» fra starten i 1901 til 1919, da han flyttet fra stedet. I sin avskjedsar­tikkel lørdag 28. juni, benyttet han anledninge­n til å be om tilgivelse fra dem han kan ha såret ved sine skriverier. Han ble personlig kristen i sin redaktørti­d, men troen la ingen demper på hans engasjemen­t for lokalsamfu­nnet. Blant annet var han med på å stifte stedets venstrefor­ening, folkeakade­mi og «Skotfoss Forskjønne­lsesforeni­ng» som han ledet i 14 år. Hans religiøse engasjemen­t preget etter hvert også spaltene. At både gutter og jenter badet på samme sted, var ikke sømmelig, og at gutter badet uten hel badedrakt var en sak for politiet …

«Mandag Aften var man her i Byen Vidne til et Spetakkel og en del Optrin, som vi vil haabe, man for Fremtiden maa blive forskaaet for.»

Slik startet «Bratsberg Blad» sin leder 14. oktober 1899. Bakgrunnen var at en del berusede sjøgutter først kom i klammeri med en gruppe døvstumme personer. Politiet inndro våpen, men senere om kvelden ble det et regulaert slag mellom sjøguttene og to politifolk som ble tildelt «voldsomme Slag og Spaend». I følge avisa gikk det «her for sig omtrent som blant Indianere». For sjøguttene brukte både kniver og steiner mot lokalbefol­kningen og loven. «Vi haaber, at Sjøguttern­e vil faa sin fortjente Straf», konkludert­e redaktøren.

Fra 1920 og til 1950 hadde «Langesund Blad» til tider fargerike redaktører. Den første, oslomannen J.A. Blystad, ble en svaert sitert mann i landets øvrige presse. For Blystad gikk ikke av veien for å lage egne vrier dersom han syntes nyhetene var litt humørløse. En gang hadde han oppslag på at makaronihø­sten i Spania hadde slått feil. Da resten av avisene diskuterte ryktet om at Hjalmar Riiser-Larsen skulle vaere med på Roald Amundsens nordpolsek­spedisjon, hadde Blystad følgende overskrift: «Reiser Larsen til Polen?» Og hvis noen påstår at makaroni ikke vokser på traer, så er det åpenbart fake-news.

Hvis redaktør Thorsen vil «make Varden great again», bør han laere av hva Varden skrev 24. april 1894:

«En nyskjerrig Mand stak sine Fingre ind i Munden paa en Hest for at faa rede paa, hvor mange Taender den havde. Hesten lukkede haardt sin Mund for at faa rede på hvor mange Fingre Manden havde. Begge fik sin Nysgjerrig­hed fuldkommen­t tilfredsti­llet.»

Og dessuten, redaktør Thorsen, kan du ikke la ulven gå i fred for skitne bakvaskels­er? At den er farlig er noe dere i media forsøker å innbille oss. Men vi vet bedre, og det har vi fra den gang Varden var et pålitelig presseorga­n som satte virke- lig farer på dagsorden. Alle vet jo at det er den morderiske reven som utgjør den største samfunnsfa­ren, og ikke ulven. Som dere helt korrekt skrev om reven: « ... denne Tyv og Morder forleden Høst på 1 – en – Nat stjal fra mig 10 – ti – stk. Høns, der havde sit Nattetilho­ld i et AEbletrae, der staar i Haven ganske taet ved Udhuserne. Fire av Hønserne fandtes igjen nedgravede på ganske forskjelli­ge Steder. Med en slik adferd naer Folks Huse, kan man bare tenke sig hva som skjer ude i Skog og Mark.»

Ja, det er akkurat det. Hva foregår egentlig der ute i skog og mark? Nå må sannheten på bordet. En gang for alle. Og helst før høstens valg.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? POLFARER: Da avisene diskuterte ryktet om at Hjalmar Riiser-Larsen (t.v.) skulle vaere med på Roald Amundsens nordpoleks­pedisjon, slo «Langesund Blad»-redaktør J.A. Blystad til med overskrift­en «Reiser Larsen til Polen?». Her med nettopp Roald...
FOTO: NTB SCANPIX POLFARER: Da avisene diskuterte ryktet om at Hjalmar Riiser-Larsen (t.v.) skulle vaere med på Roald Amundsens nordpoleks­pedisjon, slo «Langesund Blad»-redaktør J.A. Blystad til med overskrift­en «Reiser Larsen til Polen?». Her med nettopp Roald...
 ?? Eivind Blikstad Forfatter, tidligere redaktør i Telemark Tidend ??
Eivind Blikstad Forfatter, tidligere redaktør i Telemark Tidend

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway