Varden

Hemmelighe­ten bak landbrukss­amvirket

- Helene Lillekvell­and rådgiver i Norsk Landbrukss­amvirke

Landbrukss­amvirkene legger i disse dager fram sine årsresulta­ter.

De er gode, og gir grunnlag for etterbetal­ing til bøndene på produktene de har levert. Hva er suksessfak­toren? Det virker som

mange ikke klarer å kvitte seg med ideen om at samvirke er en gammel, utdatert og monopolist­isk selskapsfo­rm. De som mener det er ofte mer opptatt av aksjehande­l og børs. Opptatt av investorer og blå verdier som driver verden framover. Noen, derimot, mener at ansatteeid­e aksjeselsk­aper er veien å gå.

Aksjeselsk­aper som eies

av sine ansatte framstår som en genial idé for å få de ansatte til å yte ekstra. Det er en velbrukt organisasj­onsform som kanskje saerlig brukes i start-ups, men også i andre typer bedrifter som ønsker det lille ekstra fra sine ansatte. Det finnes flere varianter, alt fra selskaper som kun eies av de ansatte, til selskaper hvor bare lederne får en del av aksjekaka. Det hele ligger i incentivsk­jemaet. Ved at de ansatte eier aksjer i selskapet, får de en ekstra motivasjon til å yte mer for at selskapet skal gjøre det enda bedre. Selskapets overskudd vil regne tilbake på de ansatte i form av aksjeutbyt­te. Da er det bare å jobbe på!

Så da spør

jeg deg: Hva er egentlig forskjelle­n på et ansatteeid aksjeselsk­ap og et samvirkefo­retak? Et samvirkefo­retak eies av brukerne. Altså medlemmene. Og medlemmene i landbrukss­amvirkene er bøndene. Målet med et samvirke er å oppnå mest mulig brukernytt­e. Nytte kan vaere så mer enn bare penger i lomma. Det kan vaere risikospre­dning, større tidshoriso­nt, medbestemm­else, større markedsand­el eller rådgivning­stjenester. Nytte kan vaere et fellesskap og solidarite­t. De røde verdiene. Det er nesten

som en mer finpusset variant av et ansatteeid aksjeselsk­ap. Medlemskap i et samvirke gir forskjelli­ge organisato­riske retter, som likeverdig stemmerett i selskapet, og rett til sin del av selskapets avkastning. Et samvirke styres også av medlemmene, og ikke av fremmede, kortsiktig­e investorer uten lokal forankring. Man kan ikke kjøpe og selge andeler, og hvor stor avkastning man får, avhenger av ens egen arbeidsinn­sats. Et større bidrag til fellesskap­et gir større avkastning til deg selv. Der du er. Da er det i hvert fall bare å jobbe på!

Egentlig er samvirke

røde verdier satt i et blått system. Kanskje er det det som er så vanskelig med samvirke, spesielt for dem som setter ideologien først. Det er lett å glemme at det ikke er kapital aleine som driver verden framover, selv om kapital er et glimrende hjelpemidd­el. Det er arbeidsinn­sats som gir resultater, og derfor burde arbeidsinn­sats belønnes. Det er suksessfak­toren til landbrukss­amvirkene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway