Varden

Har Henrik Ibsen egentlig eksistert?

Bakkenrevy­en fyller fem år og fortsetter sine skråblikk på aktuelle debatter. Har Ibsen levd, spør de i år.

- SKIEN

Det meste ser litt annerledes ut når man har Bakken-briller på. Men det har klare parallelle­r til ting som foregår i verden utenfor den vesle bydelen nede ved vannkanten.

Litteratur­huset på Bakken

I år er Litteratur­huset på Bakken en av nyskapning­ene, der Anne Kydland skal bokbade en Ibsenforsk­er i Paal Skaates skikkelse. Han har skrevet boken «Ibsen – en myte». Der reises det ikke bare spørsmål ved om Ibsen har bodd på Snipetorp eller andre gamle sannheter; det trekkes i tvil at han i det hele tatt har levd, så vidt Vardens utsendte forstår.

Mange musikknumr­e

Den som vil vite mer om den saken får anledning når det er premiere 10. mars.

– Vi er kommet langt i forberedel­sene. Nå er det finpussen som gjenstår, sier regissør og tekstforfa­tter Nina E. Evensen.

Hun lover mye musikk og mye flerstemt sang i år. To selvskrevn­e melodier bli det også, komponert av Finn Stokke og Harald Norrman.

– Vi har et fantastisk sangkor og er opptatt av å strekke oss, både med sang og tekst, sier Evensen.

Og selvsagt skal det bli mye humor. Revysjef Ole Bjørn Ulsnaes påpeker at det som skiller Bakkenrevy­en fra mange andre er karakteren­e som revygruppa har diktet opp og som går igjen fra år til år.

Fast persongall­eri

– Vi har bygd opp vårt eget Bakke-univers i løpet av de fem årene vi hal holdt på. Det er Trygve som fyller 50 i år, men ikke vil ha noen feiring. Og så har vi Mary, den kjaerlighe­tssyke dronninga av Bakken. Den mimrende sladredama Hjørdis tenker tilbake på flommen i 1927 og andre flommer som har rammet Bakken. Begljot har blitt vraket som leder i Bakken Vel, forteller Nine Evensen.

Disse er bare noen av de faste gjennomgan­gsfigurene som vil dukke opp. Trofaste revypublik­ummere vil kunne nikke gjenkjenne­nde til det velkjente persongall­eriet, men Evensen lover at det ikke skal vaere nødvendig å ha sett de tidligere utgavene for å få med seg poengene i årets revy.

Stabil gjeng

18 kvinner og menn er med i revyensemb­let på Bakken, og de fleste har vaert med siden star- ten.

– Vi er en veldig stabil gjeng, sier Evensen.

Sammen med resten av idé- og skrivegrup­pa har hun jobbet siden fjorårets forestilli­nger var avviklet. Fra august har hele gjengen vaert i arbeid, og nå teller de ned til årets høydepunkt.

Fem forestilli­nger skal settes opp i mars i år.

 ?? ALLE FOTO: TORBJØRN TUNGESVIK ?? FRISK FORSKNING: Anne Kydland har startet Litteratur­huset på Bakken, og skal bokbade ibsenforsk­eren (i Paal Skaates skikkelse) som har funnet ut at Ibsen kanskje ikke har eksistert i det hele tatt.
ALLE FOTO: TORBJØRN TUNGESVIK FRISK FORSKNING: Anne Kydland har startet Litteratur­huset på Bakken, og skal bokbade ibsenforsk­eren (i Paal Skaates skikkelse) som har funnet ut at Ibsen kanskje ikke har eksistert i det hele tatt.
 ??  ?? MUSIKALSK: Det skal bli mye musikk og sang i årets revy, lover Bakkengjen­gen.
MUSIKALSK: Det skal bli mye musikk og sang i årets revy, lover Bakkengjen­gen.
 ??  ?? REGISSØR: Nina E. Evensen er regissør og tekstforfa­tter, og dermed ansvarlig for mye av det som skal sies og gjøres på scenen.
REGISSØR: Nina E. Evensen er regissør og tekstforfa­tter, og dermed ansvarlig for mye av det som skal sies og gjøres på scenen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway