Varden

Fant tufter under vann

I fjor gjennomfør­te arkeologen­e et stort prosjekt i og ved Møsvatn. Nå søker fylkeskomm­unen etter feltarkeol­oger for en ny sesong.

- TELEMARK

HELLEGRYTE:

Telemark fylkeskomm­une søker etter feltarkeol­oger som er klare til dyst når snøen smelter og telen forsvinner. Et av de store prosjekten­e arkeologen­e gjennomfør­te i fjor var utgravning­er i og ved Møsvatn i Tinn og Vinje kommuner. Her skal det antakelig jobbes videre i år, opplyser Line Grindkåsa, arkeolog ved Telemark fylkeskomm­une. Utgravning­ene ved Møsvatn er et samarbeid mellom Kulturhist­orisk museum, Norsk Maritimt Museum og Telemark fylkeskomm­une, og har som mål å skaffe ny kunnskap om arkeologis­ke kulturminn­er i regulering­ssonen rundt Møsvatn.

Tufter under vann

Det ble gjort en mengde funn av bosettinge­r fra steinalder og fram til i dag. Innen for et begrenset område på Kråmøya ble det for eksempel funnet spor etter redskapspr­oduksjon fra bronsealde­r, kullgroper, hellegryte­r fra yngre jernalder, blestertuf­ter fra middaldere­n, og tufter som kan ha vaert bolighus for jernvinnea­rbeiderne.

– Møsvatn er kjempespen­nende område som kan gi mye laerdom om Telemarks historie. Området har vaert en attraktiv naturressu­rs fra steinalder­en og

ARKEOLOG:

fram til i dag, sier Grindkåsa.

Prosjektet har sin egen Facebook-side som heter «Arkeologi ved Møsvatn 2016 – 2017». Her er det lagt ut en rekke bilder og oppdaterin­ger om utgravning­ene som foregikk i fjor.

Norsk Maritim museum forteller blant annet om undersøkel­sene de gjorde under vann hvor de avdekket flere tufter og anlegg som hittil har vaert ukjente for arkeologen­e.

En del av funnene, deriblant en pilspiss som kan vaere 10.000 år gammel, ble stilt ut på Hardangerv­idda Nasjonalpa­rksenter på Skinnarbu i fjor sommer.

Reflektere­r utbyggings­arbeid

I fjor jobbet arkeologen­e også med undersøkel­ser i forbindels­e med E18-utbygging. I år er det ikke like omfattende prosjekter, men oppdragene så langt speiler at det er mye på gang i Telemark.

– Utlysninge­n reflektere­r at det skjer en del utbyggings­arbeider i Telemark. Denne sesongen skal vi ha flere arkeologis­ke undersøkel­ser i forbindels­e med nye boligfelt og hytteområd­er, sier Grindkåsa.

 ?? FOTO: TELEMARK FYLKESKOMM­UNE ?? På Kråmøya ved Møsvatn ble det funnet en rekke kulturminn­er fra flere tidsperiod­er. Her er arkeologen­e i ferd med å grave ut en hellegryte.
FOTO: TELEMARK FYLKESKOMM­UNE På Kråmøya ved Møsvatn ble det funnet en rekke kulturminn­er fra flere tidsperiod­er. Her er arkeologen­e i ferd med å grave ut en hellegryte.
 ?? FOTO: BJØRN HARRY SCHØNHAUG ?? Line Grindkåsa i Telemark fylkeskomm­une.
FOTO: BJØRN HARRY SCHØNHAUG Line Grindkåsa i Telemark fylkeskomm­une.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway