Varden

Sand-sak må granskes

- Tom Erik Thorsen Sjefredakt­ør

Prosjektet «Fri sikt» skulle i 2007 bedre flysikten på Skien Lufthavn Geiterygge­n ved å fjerne inntil 100.000 tonn sand. Det synes å vaere ubestridt hvordan løsningen kom i stand: Styremedle­m Steinar Riis i Skien Lufthavn foreslo å ta kontakt med Aaltvedt Betong, og det ble inngått en avtale der Skien Lufthavn får inntektene.

Steinar Riis er, på samme tid, styreleder i Aaltvedt Betong og naeringssj­ef i Skien kommune. Han sitter dermed på alle sider av bordet samtidig. Til Varden sier Riis at han hadde styreverve­t i kraft av å vaere i styret i Skien naeringsfo­nd, som hadde en eierandel der.

I 2015 er det ikke lenger en forhøyning i landskapet på Geiterygge­n, men et stort krater. Beregninge­r NRK, som fredag avslørte saken, viser til, indikerer at opp mot 800.000 tonn sand er tatt ut. Tall fra Skien kommune anslår rundt 300.000 tonn. Det er, med andre ord, tatt ut mye mer sand enn det som opprinneli­g var tenkt. Kommunalsj­ef Karin Finnerud sier nå at kommunen ikke har hatt kontroll og tilsyn med sanduttake­t.

Det reises samtidig spørsmål om hvordan sanden er priset; NRK går langt i å antyde at sanden er solgt til langt under markedspri­s.

Denne saken reiser et stort antall spørsmål av alvorlig karakter. Det er naerliggen­de å understrek­e at den ikke kan få anledning til å renne ut i sanden, men må undersøkes naermere. Det er helt opplagt at saken må granskes. Dette må gjennomfør­es av eksterne, og ikke av kommunen selv.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway