Varden

Viggo er rørleggern­es

Hele livet har Viggo Wahl jaktet nye oppfinnels­er. Mangemilli­onaeren er rørleggerf­agets Petter Smart.

-

De siste årene har Viggo Wahl Pedersen (66) alene omsatt for 15–16 millioner kroner fra sine anonyme bedriftslo­kaler på Tuven. Inntektene er hovedsakel­ig basert på den ene av hans mange oppfinnels­e; Viwa Watersafe lekkasjest­opper. Et system for sikkerhet mot vannlekkas­jer i bygg. Store utbyggere bruker nå systemet til Notoddens Petter Smart.

At det lønner seg å pleie nysgjerrig­heten kan det ikke vaere noen tvil om. I fjor tjente Viggo Wahl over 20 millioner kroner, bidro med naer 6 millioner i skatt til fellesskap­et og sto bokført med naer 20 millioner i formue. Suksessen har imidlertid ikke forandret verken mannen eller driftsmode­llen. Ingen fancy logoer, innpakning­er eller andre unødvendig­e utgifter sniker seg inn i produksjon­en.

Det er ikke noe prangende lokale som møter oss bak metalldøra og det enkle skiltet. Innenfor møter vi en fagmann i godt humør, og med snert i replikken.

– Må strekke seg, vet du!

– Det er ikke pengene som er drivkrafte­n. Jeg synes bare det er kjempegøy å få til noe – bidra til fellesskap­et.

– Og du slutter aldri å sette deg nye mål? Du kunne jo pensjonert deg nå.

– Nei, en pensjonist­tilvaerels­e har ikke vaert tema ennå. Så langt ligger vi foran fjoråret i omsetning, og vi utvikler stadig produktene våre. Må jo strekke seg hele tiden, vet du!

Rørleggere­n smiler av seg selv. Både guts og nysgjerrig­het er fortsatt på plass i rikt monn. Selv etter over 50 år i bransjen er han i jobb stort sett seks dager i uka.

Reiste verden rundt i mange år

Kort fortalt er hovedprodu­ktet til Viggo Wahl et system for overvåking og sikring av vannsystem­ene i bygg. Systemet med sensorer, databrikke­r, kabler og magnetvent­il har innebygd, timebasert autotestin­g, som det eneste på markedet. Programmer­ing, set up, montasje og pakking blir gjort på Tuven. Komponente­ne leveres av underlever­andører.

Fra kontorstol­en får vi kortversjo­nen av 50 års fascineren­de historie.

ANONYMT:

 ??  ?? Det er ingen prangende logoer og store skilt utenfor døra til rørlegger Viggo Wahl Pedersen. Han trives i sine anonyme lokaler leid av
Det er ingen prangende logoer og store skilt utenfor døra til rørlegger Viggo Wahl Pedersen. Han trives i sine anonyme lokaler leid av

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway