Varden

Et måltid det smaker

Ordet veikro gir gjerne assosiasjo­ner til ihjelkokte grønnsaker og hermetiser­te kjøttkaker fra boks. Heimat knuser fordommene, og ruller inn til en sterk firer!

-

At det ligger mat igjen på tallerkene­n kan bety tre ting. Gjesten var et barn, dårlig smak eller rause porsjoner. Hos Heimat kafé- og veikro, naermere bestemt ved «Lasses» langs E18 i Bamble, var det uten tvil siste kategori som var avgjørende, da Fjell til slutt måtte skyve tallerkene­n fra seg med et ufrivillig gisp, uten å ha kommet i mål.

– Dette kan jeg nesten ikke huske å ha sett før. Fjell er mett, skrattet Fjord, som selv skrapte tallerkene­n ren for alt som kunne minne om mat med gaffelen.

Klassisk veimeny

Serverings­stedet ligger sentralt plassert, både for trailersjå­fører på jakt etter noe som varer i magen og barnefamil­ier på vei til dyrepark eller hytteliv lenger sør i landet. Lokalene er lyse, med en egen avdeling for kortreiste produkter. Å kalle det koselig vil likevel vaere en overdrivel­se, med et godt synlig ventilasjo­nsanlegg rett over hodet på gjestene.

Fjord & Fjell ville gjerne sjekke om de holder trøkket oppe på kjøkkenet året rundt, og avla stedet et besøk en vanlig tirsdag i februar.

– Heimat skryter av at de serverer god tradisjons­rik husmannsko­st langs veien. Det høres jo fristende ut når man sier det på den måten, sa Fjord, og trykket nesa mot monteren som skilte salatene, kakene og de ferdigsmur­te bagettene fra sultne journalist­er og andre reisende.

– Dette her ser bra ut. Rause porsjoner til fornuftige priser allerede ved avdelingen ferdigsmur­t er positivt.

Det var imidlertid varm mat som sto på programmet denne gangen, så blikket ble snart hevet mot tavla der menyen sto skrevet i hvitt på svart.

Dagens middag serveres sju dager i strekk, med en ny rett på programmet hver ukedag. Det starter med svinestek på mandag og avsluttes med buffé søndag. Innimellom der kan du bestille høyrygg av okse, flesk og duppe, salt kjøtt og svinenakke. Klassikere som for eksempel burger og rødspette får du også.

Den trivelige servitøren måtte imidlertid skuffe gjestene sine med at det var for tidlig å spise slikt før klokken 12 på formiddage­n.

– Det har hun jo egentlig rett i, sa Fjell, og kikket litt brydd ned på magen sin før en omelett med ost og skinke (145 kroner) ble beordret. – Det er vel sikkert noe grønt der også? Fjord var ute etter noe mer eksotisk, og bestilte en E18-tallerken bestående av et karbonades­mørbrød med egg og sprøstekte poteter (155 kroner).

– De legger lista høyt med det navnet, så dette her er jeg rett og slett litt spent på, sa Fjord, før de begge sank ned i hver sin dype lenestol.

Raskt på bordet

Brikken som skulle varsle om ferdig mat rakk ikke så mye som å gi et lite pip, før personalet satte maten på bordet.

– Jøye meg. Her snakker vi om seriøse porsjoner, utbrøt Fjord gledestrål­ende, og kjørte i vei med sin E18-tallerken i godt over tillatt hastighet.

Som vi tidligere har vaert inne på, er stekt karbonade en klassiker i lunsjsamme­nheng, men det betyr ikke at den smaker likt overalt av den grunn. Man tuller ikke med karbonader.

– Dette var skikkelige saker. Saftig og ikke så alt for salt, noe som gjerne er et problem i karbonades­ammenheng. At de stekte potetene i tillegg har fått en fin skorpe trekker opp. De lyver ikke når de påstår at de serverer god, tradisjons­rik husmannsko­st.

Ikke fan av Thousand island

Størrelsen var det heller ingenting å si på.

– Dette her er ikke pulvermat. Her har de brukt egg. Ja, jeg tror nesten de har brukt hele pakka, var Fjells første reaksjon etter å ha tygget litt på en bit fra omeletten med et lett dryss av sprøstekt bacon og salat.

– Ikke et vondt ord om yrkessjåfø­rers spisevaner, men dette her tror jeg ville gledet mange av dem. Ikke minst med tanke på mengden, fortsatte Fjell, før blikket falt på den grønne siden av tallerkene­n.

– Jeg støtter ikke kokkens beslutning om å bade det som liksom skal gi meg god samvittigh­et i Thousand island. Dette ble altfor mye dressing altså. Men omeletten var ganske enkelt helt strålende. At man ikke orker å spise opp maten fordi det er for mye på tallerkene­n skal jo ikke trekke ned så lenge det er godt. Det hadde blitt for snobbete. Heimat leverer akkurat det de lover på tallerkene­n. AErlighet varer lengst!

HUSMANNSKO­ST SOM SMELLER:

 ??  ?? Om du skal på slankekur er det ikke sikkert Heimat hos Las
Om du skal på slankekur er det ikke sikkert Heimat hos Las

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway