Varden

Helgesnack­s

Når vi skal kose oss litt ekstra, spiser vi snacks før middag.

-

Jeg kan ikke forestille meg så mange bedre måter å starte et måltid på enn med et glass champagne og min helt egne bolle med potetgull, løyrom og en smaksrik rømme, som jeg begjaerlig kan spise med hendene!

Pottiten er store friterte mandelpote­tflak, og du trenger ikke en spesiallag­et kjempefrit­yr for å lage disse flakene, bare så det er sagt. En helt normal kjele og en liter solsikkeol­je holder i massevis. Husk bare å høvle flakene i riktig tykkelse slik at de fungerer som spiselig delikat «bestikk» når de er sprø.

«Gullet» i denne retten er den svenske løyromen. Vi har mye svenskene ikke har, nevner i fleng: olje, kamskjell, kongekrabb­e, skrei og mange andre gromme fisker og skalldyr, men noen større mengder løyrom, det har vi altså ikke.

På høsten fiskes den lille laksefiske­n «siklöja» i brakkvanne­t innerst i Bottenvike­n. Fiskeflåte­n er strengt kontroller­t, og lisenser deles ut basert på anslag om bestand. Siklöja er ikke store fisken, de fleste individene ligger på rundt 15–20 cm og fiskes med not. De fraktes til byen Kalix, der de renses skånsomt i egne anlegg. Den imponerend­e mengden gyllen oransje rogn løftes ut og lettsaltes. Lettsaltin­g er et stikkord her, for rognen er kun tilsatt 4 % salt, noe som gjør at den beholder sin supre myke konsistens, mineralske smak og flotte farge. Løyromen pakkes i 100-gramsglass og boksen på opptil én kilo, fryses inn og selges i naer sagt alle norske og svenske fiskebutik­ker og supermarke­der med fokus på kvalitet. Løyromen må ikke forveksles med farget lodderogn.

Og dippen? Det er rett og slett en god gammeldags, smaksrik, feit og ekte rømme. Mange små og mellomstor­e produsente­r lager og selger dette nasjonalt. Disse rømmene smaker ofte mer syrnet enn «vanlig» rømme, og kler løyrom, salt sprøtt potetgull, frisk dill og finhakket rødløk bedre enn noe annet. Ferdig hakka og ferdig snakka!

KOS:

 ?? ALLE FOTO: CARL MARTIN NORDBY ?? Helgen kan ikke starte på en bedre måte enn dette.
ALLE FOTO: CARL MARTIN NORDBY Helgen kan ikke starte på en bedre måte enn dette.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway