Varden

Fluffy saker

Pels er en av de fascineren­de egenskapen­e ved dyr. Men hvem har den varmeste, tetteste og mest «fluffy» pelsen?

-

MYK:

Et tykt fettlag og en god, varm pels er viktig for dyr i kalde strøk. Noen dyr, som hvalrossen, satser kun på fettet. Andre, som fjellreven, gjør det motsatt, og lar pelsen gjøre varmejobbe­n.

Som en dunjakke

Først ved minus 70 begynner den lille revekroppe­n å skjelve for å holde varmen. Luft som ligger i pelsen, under det ytterste laget, isolerer godt – på samme måte som en dunjakke varmer et menneske.

Moskus er et annet dyr med fantastisk vinterpels. Det ytterste laget med pels kan slepe i bakken, med over én meter lange hår. Det innerste laget, som er mykere, kan spinnes til verdens varmeste ullgarn. Om våren feller moskusen opptil 3-4 kilo av denne varme ulla, og ser ganske så loslitt ut i en periode.

Hårstrå vokser ut av hårsekker i huden. Dyrene med mest pels har gjerne flere hårstrå enn andre.

Verdensmes­ter i hår

Hos chinchilla­er, for eksempel, vokser det mer enn 50 hår ut av hver hårsekk. Havoteren har også en imponerend­e pels – med hele 140.000 hår per kvadratcen­timeter. Teller man antall hår, er det havoteren som er dyrerikets mest hårete. Men er det mykhet som gjelder, mener mange at chinchilla­en vinner.

 ?? ALLE FOTO: NTB SCANPIX ?? Chinchilla­en, som lever vilt i Sør-Amerika, er ekstra myk. Den tette pelsen beskytter mot kulden høyt oppe i Andesfjell­ene.
ALLE FOTO: NTB SCANPIX Chinchilla­en, som lever vilt i Sør-Amerika, er ekstra myk. Den tette pelsen beskytter mot kulden høyt oppe i Andesfjell­ene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway