Varden

Vgs inn i kommunene

-

Skien Frp tar til orde for at Skien kommune bør søke om å få ta over byens videregåen­de skoler fra Telemark fylkeskomm­une. Bakgrunnen og kongstanke­n er at dette vil utgjøre en mer helhetlig tilnaermin­g til utdannings­løpet: – Vi vil ta bedre hånd om elevene dersom vi får ansvar for hele utdannings­løpet, fra og med barnehage til og med videregåen­de skole, sier gruppelede­r Jørn Inge Naess.

Vår kanskje største utfordring i dagens utdannings­system er at for få fullfører videregåen­de utdanning. Det er imidlertid for enkelt å legge skyld og byrde på de videregåen­de skolene alene; årsakene til frafall er komplekse, men forskere har pekt på at utfordring­ene begynner allerede i førskoleal­der og videre i det kommunale «løpet». Vanskelige familiefor­hold, som forvaltnin­gsmessig også hører til kommunen, blir også pekt på en viktig årsak. Etter frafall er det ofte den kommunale delen av Nav, gjennom ulike sosiale tjenester, som kommer inn. Dersom kommunene får ansvaret for videregåen­de skoler, vil de ha ansvaret fram til man kommer ut i arbeid – eller ikke. Dette vil ansvarligg­jøre kommunene i større grad enn i dag.

Samtidig er det store utfordring­er knyttet til forslaget. En regjerings­oppnevnt ekspertgru­ppe har konkludert med at kommuner bør ha minst 100.000 innbyggere før et slikt ansvar overføres. For de mindre kommunene vil dette vaere krevende. Mangfold, bredde i tilbudene og valgfrihet for elevene må sikres. Fylkeskomm­unenes rolle må avklares. Finansieri­ngen må kvalitetss­ikres. Frps tankerekke og forslag gir mening, og forslaget har fornuftige aspekter ved seg, men må utvilsomt utredes naermere.

 ?? Sjefredakt­ør Tom Erik Thorsen ??
Sjefredakt­ør Tom Erik Thorsen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway