Varden

Trøstesang for oss

– Jeg er ikke svak, synger May Sissel på «Trøstesang», tilegnet de voksne.

- Helge Ottesen helge.ottesen@varden.no

– Man kan noen ganger bli litt matt av å se seg rundt i verden, og da kom denne sangen, forteller May Sissel Rismyhr Jansen.

Hun er oppvokst i Siljan, men har bosatt seg med mann og tre barn på Frekhaug utenfor Bergen. Her er hun laerer på Nordhordla­nd Kristne Grunnskole

«Jeg holder alt i mine hender»

«Føler deg liten, føler deg maktesløs selv om du er stor. Alt var jo enklere da du var yngre og en pluss en var to. Men husk at jeg holder alt i mine hender, og jeg er ikke svak», synger May Sissel på «Trøstesang». Den finner du på EP-en «Svarttrost».

Et par av sangene kan man tolke til å ha en troendes budskap, men man behøver ikke tenke i de baner.

Tre cd-er med Odd Nordstoga

På laererskol­en i Bergen havnet May Sissel i samme klasse som Odd Nordstoga. Laererskol­estudenten fra Vinje startet bandet Something Odd og ga ut to album. Det tredje het bare Nordstoga. May Sissel, og han som skulle bli hennes mann, Jan Martin Jansen, var med på alle tre albumene. Bandet ble oppløst i 2000.

– Odd er veldig talentfull, en fantastisk fyr på alle måter. Vi drar alltid inn til Bergen, når Odd gjør konserter der, forteller May Sissel.

Kreativite­ten stoppet opp

May Sissel og ektemannen startet bandet Jan Mayen i 2003. I 2011 ga de ut albumet «Snu deg mot meg», med egne sanger. Det fikk fine omtaler.

– CD-en kom da cd-salget begynte å falle for alvor. Vi jobbet lenge med det. Så ble jeg og mannen min sjuke i hver vår omgang. Ting tok tid og vi var slitne etter prosessen. Det er ikke lett å manøvrere i platebrans­jen. Kreativite­ten stoppet opp, det ble rett og slett stille og tvilen på egne musikalske evner kom snikende, forteller hun.

«Våge synge ut»

De siste årene har det bygget seg opp et trykk innvendig etter å få dele sangene hun skrev, et ønske om å berøre andre med musikken.

På tittelspor­et «Svarttrost», synger hun repeterend­e «Våge synge ut». Det ender naermest opp i et kor, med May Sissel og Hildegunn Garnes Reigstad i full utblåsing. Ingelin Reigstad Norheim spiller for øvrig gitar på en av sangene.

May Sissel har kjent dem siden de var små, hun er også en god venn av tangentspi­ller Torjus Vierli, som er gift med Hildegunn. Ekteparet har bygget studio i et gammelt bedehus i Grimstad. Albumet er spilt inn der. Torjus Vierli spiller også i Vintermåne, med Anne Gravir Klykken

Går rett i hjertet

Det er ikke tilfeldig at EP-en, og førstespor­et, heter Svarttrost. Fuglen gir May Sissel tårer i øynene hver vår.

– Jeg er veldig glad i svarttrost­en. Den synger på en sår, vakker tone som går rett i hjertet mitt. Den tør å synge alene i skumringen, mens de andre er stille, sier May Sissel.

– Jeg synger på norsk, med et naert uttrykk. Jeg ønsker at det skal berøre, vaere naert i et nakent uttrykk, sier hun om musikken sin. Som hun finner vanskelig, og bindende, å skulle putte i en bestemt bås.

«Du var der før jeg kom» og «Du skaper allting nytt» heter de to andre sangene på EP-en.

 ?? FOTO: MARIA VATNE/ BYGDEFOTOG­RAFEN.NO. ?? MAY SISSEL RISMYHR JANSEN: Opprinneli­g fra Siljan, er ute med en ny EP.
FOTO: MARIA VATNE/ BYGDEFOTOG­RAFEN.NO. MAY SISSEL RISMYHR JANSEN: Opprinneli­g fra Siljan, er ute med en ny EP.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway