Varden

Vil ha garanti for at par får bo sammen

Historien om ekteparet i 90-årene som ikke fikk bo sammen har skapt mange reaksjoner. Nå vil Høyre innføre samboergar­anti på sykehjem.

- SKIEN Joakim S. Enger

Da Charles (94) og Gunvor Nilsen (95) fra Arendal ikke fikk bo på samme sykehjem reagerte mange, også skienspoli­tikere.

Samboergar­anti

– Deres historie var ikke hyggelig lesning, og det har fått oss til å tenke på viktighete­n av en verdig alderdom, sier Helene Røsholt, høyrepolit­iker i Skien.

– I fjor kom en lovendring som gir rett til opphold i sykehjem, og i forlengels­en av den vil vi at Skien innfører samboergar­anti for par i tilfeller hvor den ene, eller begge, har vedtak om heldøgns omsorg eller eventuelt den andre har krav på annet helse og velferdsti­ltak, sier hun og får støtte fra partikolle­ga Emilie Schäffer.

Viktig også for pårørende

– Dette handler om verdig eldreomsor­g. Tenk at du har levd et langt og godt liv med ektefellen din, og så blir dere pleietreng­ende; da hadde det vaert fint å få fortsette å bo sammen, sier høyrekvinn­ene.

De mener at folk bør ha en verdig siste epoke av livet.

– Man skal ha valgfrihet. Å kunne bo med ektefellen er viktig for mange, sier Røsholt.

For pårørende kan dette også vaere viktig.

– Tenk å ha en mor og en far på hvert sitt sykehjem. Hvis de vil bør de få bo sammen, mener Røsholt og Schäffer.

Ekstra utgiftspos­t

Emilie Schäffer har sjekket rundt, blant annet i Oslo hvor en slik ordning er innført.

– Oslo har ikke veldig stor pågang, og en slik ordning behøver ikke å bli en stor ekstra utgiftspos­t, sier Emilie Schäffer.

Det er heller ikke slik at hvis den ene havner på sykehjem, så følger den andre automatisk med på lasset.

– Begge to må ha rett på helse og velferdstj­enester. De må ha et vedtak. Har de det, bør de få bo sammen på sykehjem, mener de to politikern­e bestemt.

Drømmen ble virkelighe­t

– Dette er den lykkeligst­e dagen i mitt liv! Jeg drømte at dette skulle skje, og nå er drømmen virkelighe­t, sa Charles Nilsen til sin kone, Gunvor, etter 67 års ekteskap.

De får allikevel bo sammen på samme rom på samme omsorgssen­ter. Nettopp dette håper Helene Røsholt og Emilie Schäffer at også telemarkin­ger skal få lov til i framtiden.

 ?? BEGGE FOTO: JOAKIM S. ENGER ?? SAMBOERGAR­ANTI:
Høyrepolit­ikerne fra Høyre i Skien vil innføre samboergar­anti på sykehjem i kommunen. – Dette handler om verdig eldreomsor­g, sier Helene Røsholt og Emilie Schäffer. De har utarbeidet et forslag de ønsker å legge fram.
BEGGE FOTO: JOAKIM S. ENGER SAMBOERGAR­ANTI: Høyrepolit­ikerne fra Høyre i Skien vil innføre samboergar­anti på sykehjem i kommunen. – Dette handler om verdig eldreomsor­g, sier Helene Røsholt og Emilie Schäffer. De har utarbeidet et forslag de ønsker å legge fram.
 ??  ?? NYTT:
Lyngbakken bo- og behandling­ssenter er Skiens nyeste og mest moderne sykehjem. Kanskje kan det bli aktuelt med samboergar­anti her.
NYTT: Lyngbakken bo- og behandling­ssenter er Skiens nyeste og mest moderne sykehjem. Kanskje kan det bli aktuelt med samboergar­anti her.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway