Varden

Hvor lite omsorg er godt?

I media har det i det siste vaert debattert mye om barneverne­t og omsorgsove­rtakelser. Det er saker som får fram både sinne og protester fra mange mennesker.

- Kristin Håland

Vi har alle en grunnlegge­nde holdning og et ønske om at foreldre og barn hører sammen og har det best sammen. Jeg skulle ønske at det var sant!

Alle som får barn blir foreldre, men ikke alle får vaere omsorgsgiv­ere. I Norge er det barneverne­t som har ansvaret for å vurdere omsorgsevn­er hos foreldre som har ekstra utfordring­er. Noen foreldre får tilbud om opphold på institusjo­ner, der de får veiledning og tett oppfølging av spesialise­rte fagfolk. Noen ganger utvikles et godt samspill, der barnets behov blir sett og møtt, og den lille familien kan reise hjem og fortsette å leve greit sammen. Kanskje med noe ekstra støtte, hvis de har behov for det. Andre ganger ser man foreldre som virkelig ønsker å vaere gode omsorgsgiv­ere, men som ikke makter å gi barnet det det har behov for. Disse sakene avgjøres i rettsappar­atet. Det er ingen tvil om at det er veldig vondt for foreldre å bli fratatt sine barn!

Spedbarn har en psykisk helse og kan tydelig vise når de er mistilpass­et og ikke får sine behov dekket. Spedbarns behov handler om mer enn å få mat, bleieskift og søvn. Tilstedeva­erelse, sensitivit­et, stimulerin­g og hvile i passende mengder er noe av det grunnlegge­nde for at spedbarn skal vaere trygge og utvikle seg normalt. Spedbarn er uten verbalt språk, og det er viktig at voksne kan «lese» barnas signaler og behov. Det er ille når små barn ikke får dekket de grunnlegge­nde behov på grunn av omsorgssvi­kt. Vondt å se spedbarn som ikke forventer noe av omgivelsen­e, – som har «gitt opp» å bli sett og forstått. Dette er ikke uvanlig i en del saker ... Ekstra vanskelig er det når foreldrene gjerne vil, men faktisk ikke evner å gi tilfredsst­illende omsorg.

Barneverne­t er i søkelyset. Å se kritisk på klinisk praksis er nyttig. Det er viktig å diskutere hva som er det beste for barn, og hvordan dette best kan oppnås. Hvilke verdier, holdninger, muligheter og rammer vi vil ha for å ivareta sårbare barn? Det finnes eksempler på at lokalmiljø har engasjert seg og presset på slik at barn, som var overført til fosterhjem, kom tilbake til foreldrene, med det resultat at ungenes helse og livskvalit­et ble forringet. Der barna i etterkant har sagt at tilbakefør­ingen ikke burde skjedd. Så finnes det eksempler på tiltak barneverne­t har utført som kunne vaert løst på en annen måte, med kanskje bedre resultat.

Barneverne­t i Kongsberg kommune jobber med en ny modell der familieråd, ressursori­entering og mobiliseri­ng av nettverk er i fokus. De viser til gode resultater, med mindre omsorgsove­rtakelser samtidig som de har fått bedre arbeidsmil­jø. Kanskje er dette en ny vei å gå for flere?

Når vi sitter på sidelinjen og leser i media om barn som tas bort fra sine foreldre berøres vi. Alle kan fanges inn i en svart-hvit tenkning, fordi dette er så følelsesla­det problemati­kk.

Dersom man har egne vonde erfaringer med omsorgspro­blematikk, vil dette kunne overføres og forsterke meninger og utsagn. Det er menneskeli­g, og ikke noe rart. Likevel er det viktig å huske på at bak alle saker er det unike mennesker og spesielle situasjone­r. Debatten om håndtering av sårbare familier er viktig. Når holder det å sette inn støttende tiltak i hjemmet og hva gjør vi når det ikke er nok? Et vanskelig spørsmål vi må stille er derfor: Hvor lite omsorg er godt nok for et barn?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway