Varden

Vi trenger en ny barneverns­lov

En ny barneverns­lov står på trappene. Fagforbund­et støtter en framtidsre­tta lov som styrker rettssikke­rheten for barn og foreldre.

-

Linnea, 10 år, har en mamma som drikker. Hver dag. Hun har levd med det siden hun begynte på skolen. Når 10-åringen kommer hjem, vet hun ikke hvilket humør moren er i. Linnea kjenner seg altfor ofte trist og utrygg. Skolearbei­det er ekstra vanskelig uten mamma på laget. Jenta trenger hjelp fra noen utenfor familien.

Linnea er et av mange barn som lever i utrygghet. Hver dag må ansatte i barneverne­t forholde seg til barn som gruer seg til å komme hjem. De ansatte i barneverne­t skal vaere klippen som fanger opp barnet som har det vondt – og gir hjelp. For å forstå Linnea og de andre barna, kreves det sammensatt kunnskap og tid. Rikelig med tid. Dessuten er det avgjørende at de ansatte i barneverne­t samarbeide­r godt med barnet, familien og nettverket rundt.

Men skal Linnea få den hjelpa hun trenger, må de ansatte ha et arbeidsliv som gjør det mulig å utøve godt barnevern. Ansatte må hver dag takle svaert komplekse samhandlin­ger med dem som trenger hjelp.

For å kunne stå i denne jobben et helt yrkesliv, kreves et godt arbeidsmil­jø. Et arbeidsmil­jø hvor den ansatte får god nok kunnskap og tid til å gjøre en god jobb. Fagforbund­et ser at arbeidsmil­jøloven inneholder hjemler for å få det til. Kunnskap om arbeidsmil­jøloven, må vaere en del av den framtidige barneverns­kompetanse­n.

Fagforbund­et er opptatt av at en ny barneverns­lov tilpasses dagens samfunn og familiebil­de. Den nye loven skal kunne regulere barnevern også i framtida. I Fagforbund­ets høringssva­r har vi pekt på at de ansatte skal ha tid til å gjøre en god jobb og kunnskap til å utføre den. Fagforbund­et mener imidlertid at en ny lov ikke alene kan løse dagens utfordring­er. De løses i trepartssa­marbeid og ved å følge bedre opp arbeidsmil­jøloven.

De ansatte i barneverne­t har ansvar for mange Linneaer. For mange Linneaer. Det må vaere nok folk på jobb til å fange opp alle barna som trenger hjelp. Alle barn fortjener en trygg og god oppvekst.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway