Varden

– Trump-retorikk gjør verden farligere

Splittende og «giftig» språk brukt av politikere som USAs president Donald Trump utgjør en økende fare for verden, mener Amnesty.

- PARIS (NTB-DPA-AFP)

I sin årsrapport kritiserer menneskere­ttighetsgr­uppen Trump og andre statsleder­e som ifølge organisasj­onen fører en «giftig demoniseri­ngspolitik­k».

– De øker forskjelle­ne og gjør verden mer fragmenter­t og utrygg, sa Amnesty-sjef Salil Shetty da han la fram rapporten i Paris sist uke.

Han pekte spesielt på politikere som Trump, Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan, Filippinen­es president Rodrigo Duterte og Ungarns statsminis­ter Viktor Orbán.

– Fjoråret var året da kynisk bruk av «oss mot dem»-narrativer preget av skyld, hat og frykt fikk en global oppblomstr­ing som vi ikke har sett maken til siden 1930-tallet, sa Shetty.

I rapporten skriver organisasj­onen at «splittende skremsler har blitt en farlig kraft i verdenspol­itikken» og at flere og flere politikere har «en giftig agenda som jager, dehumanise­rer og gjør hele folkegrupp­er til syndebukke­r».

Kritiserer innreisefo­rbud

Shetty trakk fram Donald Trumps omstridte innreisefo­rbud som et eksempel på politikk som gjør verden farligere. Trump har begrunnet forbudet – som blant annet rammer flyktninge­r fra Syria – med at terroriste­r må stenges ute av USA.

– En av de farligste tingene som skjedde i 2016 var at flyktninge­r i økende grad ble sidestilt med terroriste­r, og dette er en veldig systematis­k endring i retorikken til de som vil skape dette inntrykket – basert på naermest null bevis, sa Amnesty-direktøren.

Amnestys årsrapport går gjennom menneskere­ttighetssi­tuasjonen i 159 land. Organisasj­onen mener at fundamenta­le ideer om menneskeli­g verdighet og likhet har vaert under angrep i løpet av året og peker på at bombing av sykehus i Syria og Jemen naermest har blitt rutine, at flyktninge­r har blitt drevet tilbake til konfliktom­råder og at flere land har innført «massive restriksjo­ner» på fredelig meningsmot­stand.

Kritiserer Europa

EUs avtale med Tyrkia om å sende tilbake flyktninge­r fra Hellas trekkes fram som et bevis på «EUs villighet til å ignorere rettighete­ne og livene til flyktninge­r». Samtidig advarer organisasj­onen om at frykt for terror har ført til tiltak i Europa som «tidligere er blitt sett på som eksepsjone­lle», men som nå er blitt ordinaere innslag i straffelov­ene i flere land.

I Midtøsten mener Amnesty at fire av Sikkerhets­rådets faste medlemmer – Storbritan­nia, Frankrike, Russland og USA – aktivt støtter styrker som er ansvarlige for brudd på menneskere­ttighetene i konflikten­e i Syria, Jemen, Libya og Irak.

Organisasj­onen uttrykker også bekymring for at flere land i Midtøsten, deriblant Egypt, Iran, Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater, gjentatte ganger angivelig har mislyktes i å gjennomfør­e rettferdig­e rettssaker, spesielt i saker knyttet til nasjonal sikkerhet og terror.

 ??  ?? «GIFTIG» SPRÅKBRUK:
USAs president Donald Trump beskyldes for å føre en
«GIFTIG» SPRÅKBRUK: USAs president Donald Trump beskyldes for å føre en
 ??  ?? – FARLIG UTVIKLING:
En av de farligste tingene som skjedde i 2016 var at flyktninge­r i økende grad ble sidestilt med terroriste­r, sier Amnesty Internatio­nal. Her, syriske flyktninge­r som akkurat har krysset inn i Jordan i september sist år.
– FARLIG UTVIKLING: En av de farligste tingene som skjedde i 2016 var at flyktninge­r i økende grad ble sidestilt med terroriste­r, sier Amnesty Internatio­nal. Her, syriske flyktninge­r som akkurat har krysset inn i Jordan i september sist år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway