Varden

Underlig flytting

- Tom Erik Thorsen

▶ Etter betydelig motstand endte saken om flytting av sjøtrafik ksentralen fra Brevik til Horten med at den blir vaerende i Brevik. Det er vi glade for. Kystverket vil imidlertid fysisk flytte sentralen noen få meter – i Brevik – for å få tilgang til mer moderne lokaler og reduserte kostnader.

▶ Dette har fått Grenland Havn, LO og industrien til å reagere skarpt. Den nye lokaliseri­ngen vil gi mindre fysisk utsikt enn den nåvaerende. Regiondire­ktør Harald Andreassen i Kystverket forklarte til NRK i midten av denne måneden at sikt er mindre viktig nå: – Vi får nye skjermer, radarer og nye kameraer. Vi vil ha en like god overvåking i dag, men ikke like visuell, sa Andreassen og påpekte at god kommunikas­jon med fartøyene er viktig.

▶ Dette er, i prinsippet, samme argumentas­jon Kystverket brukte da Brevik VTS skulle flyttes til Horten. Industrien, på sin side, er helt usedvanlig tydelig på at dette er en dårlig idé: «Vi er bekymret for at forslag til ny lokaliseri­ng ikke vil gi trafikkled­erne like godt beslutning­sgrunnlag for å bedømme når skipstrafi­kken må stoppe på bakgrunn av redusert sikt. Ny lokasjon vil heller ikke gi samme mulighet til å bedømme når leden kan åpnes igjen,» skriver Noretyl- og Ineossjef Magnar Bakke og finans- og logistikks­jef Bjørn Tore Orvik i Yara i et brev til samferdsel­sminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) og kystdirekt­ør Kirsti Slotsvik.

▶ Industrien i Grenland er motoren i økonomien i Telemark. Sjø trafikksen­tralener, i hovedsak, til for å serve denne. Det er alltid en god idé å lytte til brukerne. Å flytte Brevik VTS til lokaler som gir betydelig mindre sikt til det man skal overvåke, framstår som underlig.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway