Varden

De er for, men stemte mot

- ▶ Tore Svarverud tore.svarverud@varden.no

Skien Høyre vil ha garanti for at eldre par får bo sammen på sykehjem. Men da Frps Karianne Hansen nylig fremmet forslag om det i Skien bystyre, stemte de mot.

I Varden mandag lovet Helene Røsholt og Emilie Schäffer fra Skien Høyre at de vil fremme forslag om en samboergar­anti for par hvor den ene eller begge har vedtak om heldøgns omsorg eller eventuelt den andre har krav på annet helse- og velferdsti­ltak.

Bakgrunnen for forslaget fra Skien Høyre er historien fra Arendal som ble en riksnyhet, der et ektepar på 94 og 95 år først ble nektet å bo sammen, før kommunen omgjorde vedtaket.

Samboforsl­ag

Karianne Hansen represente­rer Frp i Hovedutval­g for helse og velferd (HOHV) i bystyret. I begynnelse­n av februar behandlet bystyret en revisjon av kommunedel­plan for helse og omsorg. Der fremmet hun et omfattende forslag. Ett av de ni punktene i forslaget lød slik:

«Mange eldre par ønsker å fortsette å leve og bo sammen, selv om det oppstår et pleieog omsorgsbeh­ov hos en av partene. Skien kommune vil arbeide for at eldre par skal få mulighet til fortsatt å leve sammen. også i tilfeller hvor det er et behov for å flytte til en mer tilrettela­gt bolig eller en institusjo­n».

Stemte mot

Men Karianne Hansens forslag falt, med 48 mot 7 stemmer, etter en debatt som hun syntes var skuffende lite engasjert. Flertallet som gikk mot besto av alle unntatt Frps gruppe og Eva Kise (uavh.)

Emilie Schäffer bekrefter at Høyre med vitende og vilje stemte mot forslaget.

– Det var fordi vi hadde fått informasjo­n fra kommunalsj­efen om at slike detaljerte forslag ikke hører hjemme i en revidert kommunedel­plan for helse og omsorg. Den informasjo­nen hadde Hansen også fått. Hadde hun fremmet det i en annen sammenheng, kunne vi stemt for det.

– Vi har sympati for mange av hennes forslag, men de blir ofte ikke drøftet med politikere fra andre partier på forhånd.

– Men dette forslaget hadde jeg lagt fram for de andre partiene i hovedutval­get, sier Hansen.

 ?? FOTO: JOAKIM S. ENGER ?? FOR, MEN: Helene Røsholt og Emilie Schäffer vil gi samboergar­anti, men stemte nylig mot et forslag som liknet svaert.
FOTO: JOAKIM S. ENGER FOR, MEN: Helene Røsholt og Emilie Schäffer vil gi samboergar­anti, men stemte nylig mot et forslag som liknet svaert.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway