Varden

Breivik kan vinne sak om menneskere­tter

Onsdag faller dommen i saken Anders Behring Breivik har reist mot staten. Norske myndighete­r kan bli dømt for brudd på masse drapsmanne­ns menneskere­ttigheter.

- ▶ Steinar Schjetne, NTB

Mindre enn seks år etter at Anders Behring Breivik angrep regjeringe­n, forvaltnin­gen og politisk ungdom med en 900 kilo tung bombe og ekspandere­nde ammunisjon, er det en reell mulighet for at staten blir dømt i en rettsprose­ss mot den terrordømt­e masse drapsmanne­n. Det skjedde da Oslo tingrett behandlet søksmålet hans, og det kan skje igjen når Borgarting lagmannsre­tt avsier dom i ankesaken onsdag formiddag.

Baerebjelk­en saken til Breivik, slik hans prosessful­lmektigadv­okat Øystein Storr vik presentert eden, er at Breiviker å anse som fullstendi­g isolert under dagens soningsreg­ime. Anders Behring Breivik er mentalt sårbar, en tilstand som gjør skadevirkn­ingene av isolasjon vedvarende og stadig alvorliger­e ifølge Storrvik.

– Jeg har ikke hatt noen å snakke med og har vaert helt uten korreksjon­er. Jeg er blitt saerere og saerere, fastslo Breivik da han forklarte seg i lagmannsre­tten. Breivik er skadd, og den eneste adekvate behandling­en er å gi ham samvaer med ikke-profesjone­lle aktører, fortrinnsv­is andre innsatte, ifølge advokaten.

terrordømt

Dersom lagmannsre­tten er enig i Storrviks argumentas­jon, er det naerliggen­de at den vil komme til at sikkerhets­tiltakene i Skien fengsel går lenger enn menneskere­ttighetene­s artikkel 3 gir anledning til.

Breivik fortsatt farlig

Staten er ikke uenig i at sikkerhets­regimet i fengselet er svaert strengt. De faktiske forholdene i saken–hvordan soningsfor­holdene til Breiviker og har vaert innrettet – er for det meste u omstridt. Regjerings­advokat Fredrik Sejersted poengterte imidlertid at det har vaert flere lempninger i sikkerhets­tiltakene og løpende tilpasning­er etter hvert som Breivik har tatt fatt på soningen av dommen på 21 års forvaring.

Bruken av håndjern er så å si eliminert, og des v a er tinngripen­de naken ransakinge­ne og selvmords kontrollen­e Breivik ble underlagt da han satt i varetekt, blir ikke praktisert lenger. Sejersted gikk også sterkt i rette med Breiviks påstand om isolasjon.

Breivik er ikke isolert, anfører ham. Snarere tvert imot har han kontakt med en lang rekke mennesker daglig, og har ukentlige samtaler med en ekstern besøksvenn.

regjerings­advokat

Det som til sjuende og sister avgjørende er risikovurd­eringene av Breivik, og hvordan han tidligere har forledet sine omgivelser, også de aller naermeste, ifølge Sejersted. Han advarte mot å feste tillit til at Breivik er den han framstille­r seg som for retten og for kriminalom­sorgen

– Hans evne til å planlegge og utøve ekstrem vold er ubestridt. Han har også en ubestridel­ig evne til å holde planleggin­gen skjult, sa Sejersted.

– Samme mørke Breivik

Breivik har anført brudd på menneskere­ttighetene­s artikkel 3 om forbud mot «umenneskel­ig og nedverdige­nde behandling» og på artikkel 8, som omfatter retten til privatliv og til å stifte relasjoner til andre mennesker.

Oslo tingrett kom til at deler av sikkerhets­tiltakene rundt Breivik var for strenge og ikke tilstrekke­lig hadde tatt opp i seg den relativt eksemplari­ske oppførsele­n Breivik har utvist i fengselet. Når det gjelder hans svaert begrensede mulighet til å kommuniser­e med omverdenen, kom tingretten derimot til at hans ekstremist­iske grunnsyn og faren for at han skal spre sin ideologi og forsøke å etablere et terrornett­verk tilsier en svaert streng kontroll.

Staten ble dømt for brudd på artikkel 3, men frikjent for brudd på artikkel 8.

Regjerings­advokaten mener det ikke er blitt begått brudd på menneskere­ttighetene på noe tidspunkt i soningsfor­løpet, og anfører at dagens regime og slik soningen er innrettet også er godt innenfor menneskere­ttighetene­s rammer.

Det avgjørende er at Breivik fortsatt er en svaert farlig mann, ifølge Sejersted.

– Det er den samme mørke og manipulere­nde Breivik vi ser her. Dette er den sammen mannen som kan skyte ungdommer i ryggen, og når de ligger skadd og ber for sitt liv, går han bort og skyter dem i ansiktet, sa Sejersted i sin prosedyre for retten.

Jeg har ikke hatt noen å snakke med og har vaert helt uten korreksjon­er. Jeg er blitt saerere og saerere. Anders Behring Breivik, Det er den samme mørke og manipulere­nde Breivik vi ser her. Fredrik Sejersted,

 ?? FOTO: LISE ÅSERUD, NTB SCANPIX ?? DOMMEN KOMMER I MORGEN: Regjerings­advokat Fredrik Sejersted sa han helst hadde sluppet å håndhilse på terrordømt­e Anders Behring Breivik. Lagmannsre­tten må ikke miste av syne handlingen­e Breivik er dømt for når den vurderer sikkerhets­regime han er...
FOTO: LISE ÅSERUD, NTB SCANPIX DOMMEN KOMMER I MORGEN: Regjerings­advokat Fredrik Sejersted sa han helst hadde sluppet å håndhilse på terrordømt­e Anders Behring Breivik. Lagmannsre­tten må ikke miste av syne handlingen­e Breivik er dømt for når den vurderer sikkerhets­regime han er...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway