Varden

Bruk må avkriminal­iseres

- Ida Karoline Wang Styremedle­m, Telemark Fpu

De fleste vet om, kjenner eller har kjent noen som har slitt eller sliter med avhengighe­t til narkotika. Altfor mange mennesker opplever hjertesk jaerende tap av noen de er glade i, takket vaere rusen.

Dette er et omfattende problem over hele verden, og da er det ekstra trist at et land som Norge, ligger på toppen av overdosest­atistikken i Europa. Nå synes jeg det har gått alt for langt, nå er vi nødt til å begynne å ta det på alvor.

Til nå har løsningen vaert å gjøre avhengige mennesker til kriminelle, sette de bak lås og slå, hvorpå de deretter kommer ut med de samme rusutfor dringene de hadde tidligere, og kanskje ekstra gjeld i tillegg. Dette er mennesker som allerede sliter såpass både fysisk og psykisk at de har liten sjanse for å komme seg ut av det på egen hånd.

De få tiltakene og hjelpesent­rene vi har i Norge, er langt i fra nok til å få bukt med dette problemet. Det er på tide at samfunnet forstår at den forbuds politikken som blir ført ikke funker.

Disse menneskene burde bli behandlet med respekt, møtt med omsorg, og gitt et verdig helsetilbu­d, og det er feil å straffe mennesker som ikke er kriminelle, men som faktisk er syke.

Det er viktig å understrek­e at det er bruken av stoffet vi vil avkriminal­isere, ikke salget. Derfor burde vi skreddersy løsninger der det er mulig for den avhengige å få stoffet på resept, for å så videre nedtrappe dosene, og til slutt bli rusfri. I Portugal var overdosest­atistikken en av de høyeste i Europa, samtidig drev landet en streng narkotika politikk. De som styrte landet var sterkt i mot bare tanken på avkriminal­isering, men etter mange runder kom de frem til å prøve det ut. Resultatet var sjokkerend­e, og det viste at overdoseta­llet gikk betrakteli­g ned, og førte også til at stigmatise­ringen i samfunnet rundt narkomane minsket. Nå er det nesten ikke overdoser i Portugal.

Altfor mange av politiets ressurser forsvinner på å fange rusmisbruk­ere, i stedet for å beskytte våre landsmenn mot langt viktigere farer, som voldtekt, drap og grove voldshandl­inger. Det burde ikke vaere statens oppgave å straffe folk som gjør dårlige valg som kun rammer egen helse. Mindre farlige narkotiske stoffer burde også kunnes selges over disk, da det kan brukes som medisin for diverse diagnoser som for eksempel ALS, Tourettes Syndrom og MS.

For å komme med et eksempel på feilbruk av politi-og strafferes­surser skal jeg nevne tre straffesak­er: Et knivdrap, grov voldtekt av to kvinner og innførsel og salg av 1.6 tonn cannabis. Man skulle tro at drapet ga høyere straff, og voldtekt like etter, men sånn er det ikke i Norge.

Det er utrolig sjokkerend­e at voldtekten fikk 8 års fengsel, knivdrapet 13 år og innførsel og salg av cannabis 17 år. Med andre ord kan du nå naermest få en strafferam­me i naerhet av hva en massedraps­mann fikk av å selge og kjøpe et stoff som kan kjøpes over disk mange andre steder i verden.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SARA JOHANNESSE­N, SCANPIX ?? BRUKERNE SLITER: Bruk av narkotika bør ikke straffefor­følges, brukerne er syke og trenger behandling fremfor å havne i fengsel, skriver artikkelfo­rfatteren.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SARA JOHANNESSE­N, SCANPIX BRUKERNE SLITER: Bruk av narkotika bør ikke straffefor­følges, brukerne er syke og trenger behandling fremfor å havne i fengsel, skriver artikkelfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway