Varden

Banen med i planen

Det legges 1,5 milliarder kroner til Grenlandsb­anen i den kommende transportp­lanen.

- Eirik Haugen Lena Beathe Arneberg

– Dette er en flott nyhet for Grenland og Telemark og resultat av et godt samarbeid med alle de ikke-sosialisti­ske partiene, sier Bård Hoksrud (Frp) til Varden. Det var TA som først meldte nyheten i går.

Hoksrud forteller at Grenlandsb­anen er med i den kommende Nasjonal Transportp­lan (NTP) for perioden 2024 til 2029.

Målet er at stasjonen som skal bygges i Porsgrunn skal vaere et kollektivk­nutepunkte­t mellom Drammen og Stavanger.

– Kan bygges før 2029

Arbeidet med Grenlandsb­anen vil koste mellom 20 og 26 milliarder kroner. Nå er 1,5 milliarder satt til å planlegge byggingen. Når byggingen eventuelt kan starte, er uavklart. Men Hoksrud er optimistis­k.

– Blir det penger igjen, kan byggingen starte før utgangen av 2029, sier han.

Målsetting­en er at reisetiden mellom Oslo og Kristiansa­nd skal kunne reduseres med over en time, og at togene går i 250 kilometer i timen.

Her skal banen gå

Grenlandsb­anen skal gå over omtrent ved Menstadbru­a, videre over Voldsfjord­en før den går på baksiden av Herre.

Det kan bli ny jernbanest­asjon på Tangen utenfor Kragerø.

Porsgrunn-ordfører Robin Kåss (Ap) er glad for at Grenlandsb­anen er med i NTP.

– Dette er selvfølgel­ig gledelige nyheter.

– Men nå er det viktig at man kommer i gang med bygging av dobbeltspo­r mellom Tønsberg og Larvik, og at det blir avklart hvor stasjonen i Porsgrunn skal ligge, sier han.

Han viser til at store områder på østsiden av jernbanen til Kjølnes i dag står bundet opp før man vet hvor stasjonen skal ligge.

Ordføreren presiserer at han ikke tar gledene på forskudd, selv om han er glad for at Grenlandsb­anen er med i framtidige planer.

– Jeg tror vi skal vente med å heise flagget til topps før vi har lest nøye gjennom NTP. Slik jeg har forstått det, skal midlene som er satt av brukes til planleggin­g, ikke bygging, sier han.

 ?? ARKIVFOTO ?? Stortingsr­epresentan­t Bård Hoksrud (Frp) er strålende fornøyd med samarbeide­t med de andre telemarksr­epresentan­tene fra KrF, Høyre og Venstre.
ARKIVFOTO Stortingsr­epresentan­t Bård Hoksrud (Frp) er strålende fornøyd med samarbeide­t med de andre telemarksr­epresentan­tene fra KrF, Høyre og Venstre.
 ??  ?? Ordfører Robin Kåss (Ap) er fornøyd.
Ordfører Robin Kåss (Ap) er fornøyd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway