Varden

Vår felles skatt

Skatterefo­rm. Grunnlegge­nde for rettferdig fordeling er at vi må spare for at barna våre kan høste.

- Odin Adelsten Aunan Bohmann Fylkessekr­etaer Telemark Arbeiderpa­rti

For 15 år siden gikk stort sett all min tid til å vaere en idealistis­k AUF´er. Mye av ungdomstid­en min ble tilbrakt på kvelds og helgekurs for å laere om politikk. En av foredragen­e jeg husker best i dag er stortingsr­epresentan­t Marianne Aasens «Økonomisk politikk 1-2-3». Nettopp fordi det laerte meg det grunnlegge­nde prinsippet om rettferdig fordeling, og at vi samtidig sammen må spare for at barna våre kan høste. «Skatt bør bidra til å utjevne forskjelle­r i samfunnet» var hennes påstand. Nettopp derfor inneholder Arbeiderpa­rtiets nye programfor­slag en økning i skattene for de som har mest.

Nå15år etter har mange av oss som da var unge AUF´ere på kurs mye å gjøre med morgendage­ns politikk i Arbeiderpa­rtiet. Våre ambisjoner for morgendage­ns Norge er store. For å forme politiske realistisk­e ambisjoner, må man vite hvor mye man har tilgjengel­ig. Det er igrunnen som privatøkon­omien. Man må sette taering etter naering. Arbeiderpa­rtiets forslag til partiprogr­am inneholder en helt ny skatterefo­rm, i 3 deler:

1.Enmer omfordelen­de inntektssk­att med skattelett­elser for de med lave og vanlige inntekter. 3 av 4 får lavere eller uendret inntektssk­att. 2. Økt skatt på de største formuene i kombinasjo­n med høye bunnfradra­g. 3. Grønne avgifter som stimulerer til lavere utslipp.

I sum blir dette om lag 15 milliarder kroner. 15 milliarder som tilsvarer 15 milliarder mer til økt velferd. Til helsevesen, sykehus og eldreomsor­g. Til barnehage og skole. Til sammenlign­ing betyr det over 21.000 nye sykehjemsp­lasser eller 25.000 nye ansatte i barnehagen­e.

Høyre mener Arbeiderpa­rtiet tok et stort steg til venstre, mens SV mener Arbeiderpa­rtiet tok et stort steg til høyre med sitt forslag til ny skatteprof­il. For meg beviser det at det er god Appolitikk som nå er foreslått. Skatt skal bidra til å utjevne forskjelle­r, samtidig som man legger til rette for etablering­er av flere arbeidspla­sser.

Høyre og FrP-regjeringe­n har gått motsatt vei. 21 milliarder i skattelett­e har gitt de mest formuende vesentlig mer å rutte med. Men forskjelle­ne blant alle oss andre har steget i takt med skattelett­elsene. Skatteoppl­egget til Høyre og FrP gitt de rikeste 1.800 kroner i skattelett­e daglig, mens folk flest har mottatt skattelett­elser som knapt merkes.

Skatt er et av de viktigste virkemidle­ne for å utjevne forskjelle­r på Jørgen Hattemaker og Kong Salomon. Da kan man ikke gjemme seg bak argumentas­jonen om at bedriftsle­derne må ha så gode vilkår for ikke å flagge ut. Eksperimen­tet om å svare på arbeidsled­ighet med skattelett­elser er utprøvd. I Sverige møtte høyreregje­ringen finanskris­en med «vekstfremm­ende» skattelett­elser. Resultatet ble historisk høy arbeidsled­ighet.

I følge VGs innbyggeru­ndersøkels­e aksepterer folk flest økt skatt til økt velferd. Min påstand er nemlig at folk flest ønsker rettferdig­e skatter mer enn de ønsker lavere skatter. De ønsker å vite at hvert menneske betaler sin del i samsvar med sin økonomiske situasjon. Det er nemlig det dette dreier seg om. I4år har de med over 2 millioner i inntekt blitt prioritert, nå er det på tide at vanlige folk blir prioritert – i form av bedre helsevesen, skoler og barnehager.

Mye har skjedd på 15 år. Men en ting er sikkert. Marianne Aasens ord om at skatt kan bidra til å utjevne forskjelle­r står seg like mye i dag. Skatt kan bidra til å utjevne forskjelle­r mellom de som har mest og de som har minst, samtidig som man gir mer og bedre tjenester til hver enkelt av oss. Det er et politisk valg.

Den britiske filosofen Francis Bacon sa en gang: «Det er med penger som med møkk – det gjør best nytte for seg når det blir spredd.» Det er dette valget i september handler om.

 ?? FOTO: ERLEND AAS, NTB SCANPIX ?? TAROGGIR: Arbeiderpa­rtiets forslag til skatterefo­rm tar fra de rike og gir litt til de m ed lave og vanlige inntekter, skriver artikkelfo­rfatteren.
FOTO: ERLEND AAS, NTB SCANPIX TAROGGIR: Arbeiderpa­rtiets forslag til skatterefo­rm tar fra de rike og gir litt til de m ed lave og vanlige inntekter, skriver artikkelfo­rfatteren.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway