Varden

Knut Erik (17)

Med tålmodighe­t og flaks fikset 17-årige Knut Erik Alnaes actionbild­et av ugla ved Gaustablik­k.

- TINN KNUT ERIK ALNAES Pål Egil Tornholm pal.egil.tornholm@varden.no

Oslo-familien med hytte ved Tinnsjøen hadde sist fredag en halv kilometer igjen til skianlegge­t ved Gaustatopp­en da sønnen slo alarm. En haukugle i et tre! Pappa vrengte bilen inn til siden ved Brendstaul, og Knut Erik hoppet ut med kamera-ogmus.

– Du hadde med deg mus i bilen?

– Ja, jeg visste at det var sett haukugle i området like før. Vi hadde fire fem mus liggende i fryseren på hytta. De hadde alle gått i fella i uthuset. Familien godtok at jeg tok mus med meg på skituren, forteller den unge fuglefotog­rafen.

Han bakset ut i snøen i hogstfelte­t et lite stykke unna ugla.

– Jeg prøvde å legge musa rett på snøen og gå litt unna, men fikk ingen reaksjon. Jeg tok den opp og la ned ned 10-15 ganger uten resultat. Så kastet jeg musa opp i lufta og fanget den igjen noen ganger før jeg heiv den i snøen. Da lettet ugla og kom seilende mot meg!

Lynraskt rakk 17-åringen å vende linsa på 70-200 mm mot ugla som satte kloa i den frosne gnageren.

– Den var nok bare fem meter unna da jeg fikk tatt dette bildet idet den lettet med fangsten. Så fløy den inn i fjellskoge­n, kanskje for å lagre den til et seinere måltid, tror Knut Erik. – Du har en tålmodig familie? – Ja, men de andre syntes det var moro å se at jeg lyktes å lokke til meg ugla.

Haukugla er normalt sjelden å se i Telemark, men denne vinteren er fuglen rapportert og fotografer­t hyppig flere steder i fylket ifølge arts observasjo­ner. no. Mange haukugler har trukket både til Sverige og Norge, sannsynlig­vis på grunn av matmangel i Russland, på taigaen i Sibir, meldte NRK i høst.

 ??  ?? Knut Erik Alnaes fanget haukugla akkurat i
Knut Erik Alnaes fanget haukugla akkurat i
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway