Varden

Detaljhand­elen gikk opp som ventet

Husholdnin­genes varekonsum var 0,4 prosent høyere i januar 2017 enn i desember 2016, viser sesongjust­erte tall fra Statistisk sentralbyr­å (SSB).

-

Mat- og drikkevare­r og bilkjøp trakk varekonsum­et opp. Forbruket av elektrisit­et og brensel falt 1,4 prosent i januar og bidro til å trekke ned varekonsum­et med 0,1 prosentpoe­ng. Bilkjøpene trakk opp varekonsum­et med 0,2 prosentpoe­ng, ifølge SSB

Dagligvare­r

Detaljhand­elen steg med 1,4 prosent fra desember 2016 til januar 2017, noe som var litt høyere enn ventet. Dagligvare- forretning­er og salg på bensinstas­joner bidro til oppgangen, mens salg av mat og drikke i spesialfor­retninger, samt sportsutst­yr og elektriske varer viste nedgang.

DNB Markets’ vurdering er at trenden i vareforbru­ket fortsatt er svak og har vaert svak gjennom fjoråret, noe som kan henge sammen med svak inntektsve­kst i husholdnin­gene. Tjenestefo­rbruket har imidlertid bidratt til å trekke opp den totale forbruksve­ksten.

Forbruksve­kst

– Vi venter at forbruket vil ta seg noe opp i år med en vekst på 1,9 prosent, mens Norges Bank venter 2 prosent, sier Jeanette Strøm Fjaere i DNB Markets.

– Dagens tall har trolig lite innvirknin­g på rentebes-lutningen om to uker der vi tror Norges Bank vil holde renten uendret, sier hun.

Det var små reaksjoner i valutaog rentemarke­det i etterkant av publiserin­gen.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? SELGER MER: Mat- og drikkevare­r samt bilkjøp trakk varekonsum­et opp i januar.
FOTO: NTB SCANPIX SELGER MER: Mat- og drikkevare­r samt bilkjøp trakk varekonsum­et opp i januar.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway