Varden

Muligheter for betydelig snøfall i Sør-Norge

-

Meteorolog­ene kan melde om sjeldent pent vaer i Nord-Norge til helgen. I Sør-Norge blir situasjone­n en helt annen.

– Helgen i Nord-Norge blir fin. Den blir sjeldent fin, vil jeg si. Den blir veldig bra, sier vakthavend­e meteorolog Vibeke Thyness ved Meteorolog­isk institutt til NTB.

Ifølge meteorolog­en er det Nordland sør for Bodø og sørover til Nord-Trøndelag som får det flotteste vaeret. Når det gjelder Sør-Norge, er meteorolog­en mer usikker på hva som kommer.

Usikkert i sør

– Jeg tror det blir brukbart på Nordvestla­ndet, det ser sånn ut, sier Thynnes.

Hun forteller om fralandsvi­nd og bra forhold, men at det trolig kommer litt vind over fjellene fra øst, slik at det kan bli litt kastevind i fjellområd­ene og lavlandet i Møre og Romsdal og Sør-Trøndelag.

Et høytrykk over Nord-Norge vil bremse lavtrykken­e som kommer inn fra England og vil inn over Sør-Norge.

– Og da blir det en kamp mellom krefter over Sør-Norge som fører til vindøkning. Det blir en del skyer og nedbør i Rogaland og på Sørlandet, og kanskje blir det snø helt opp til mjøstrakte­ne østafjells. Det er de sørligste delene som er utsatt for snø, sier meteorolog­en.

Snø langs Sørlandsba­nen

– Det er en situasjon som potensielt kan gi et betydelig snøfall langs Sørlandsba­nen, i Telemark, Vestfold, Buskerud, og kanskje Oslo og Akershus, sier meteorolog­en.Hun sier det ligger i kortene at det blir en del skyer og snø noen steder, men at spørsmålet er hvor langt nord og inn i landet snøfallet trekker.

– Det blir altså en kamp mellom lavtrykket som stanger fra sør og det høytrykket som holder det på avstand i nord. Et eller annet sted stopper det, men nå er det vanskelig å si hvor. Men jeg er sikker på at det blir snø og ganske sikker på at noen vil få betydelige mengder i løpet av helgen.

Sør i landet kommer lavtrykken­e fra vest onsdag, og da kommer også regnet. I og med at det kommer fra vest, er det Vestlandet som får den verste «trøkken». (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway