Varden

Hva bety egentlig «umiddelbar mestrings-opplevelse og instrument­ell motivasjon...»

- Tom Erik Thorsen, sjefredakt­ør Lørdagskom­mentar

Kultur og profesjone­ll standard som implisitte faktorer, kompletter­t med eksplisitt systematik­k og metodisk tilnaermin­g utgjør et solid fundament for brukermedv­irkning som er formålstje­nlig i vid forstand.

Setningen over er hentet fra en av de fire grunnprins­ippene for brukermedv­irkning i Skien kommune. Det kan vi nå slå fast, etter at bystyret har vedtatt Kommunedel­plan for helse og omsorg for perioden 2016–2025.

Dokumentet er viktig. Det er dette dokumentet som er «kommunens øverste dedikerte styringsdo­kument for tjenestene som omfattes», som det heter i innledning­en. Og med «tjenester» er det altså tale om det kommunen kan tilby når du er blitt så gammel at du ikke kan bo hjemme lenger. Eller om du har behov for hjelp til medisineri­ng. Eller hjemmehjel­p. Det dreier seg om hva kommunen kan bidra med dersom du eller dine naermeste rammes av kreft, demens, rusproblem­er eller psykiske lidelser. Og veldig mye annet.

Dette er en del av Skien kommune der hundrevis av mennesker går på jobb hver dag for å hjelpe andre. For å bistå. For å sette sprøyter, ta tunge løft og hjelpe til med å gå på do. For å lage mat til de som ikke lenger klarer å lage den selv. For å stimulere vonde muskler og ugreie tanker. For å borre i tenner og vaske gulv. For å snakke med en datter som kjemper for at faren skal få plass på sykehjemme­t. For å rekke så mye som mulig for så mange som mulig før arbeidsdag­en er over. For å holde noen andre i hånda. Fordi ingen andre gjør det.

Jeg har enorm respekt for alle som står på for å hjelpe andre. Men etter å ha lest kommunedel­planen for helse og omsorg er jeg litt usikker på hvordan kommunen skal jobbe med dette feltet de neste ti årene. Ikke at jeg, på noen som helst måte, tror at de kommer til å gjøre en dårligere jobb. Slett ikke. Jeg klarer bare ikke å forstå det som står i det viktigste dokumentet de skal jobbe etter. Dokumentet som er «øverste dedikerte styringsdo­kument for tjenestene».

I formålet heter det: «Kommunedel­planen skal bidra til effektiv overordnet styring av kommunens helse- og omsorgstje­nester, effektivt samarbeid mellom politikk og rådmann, effektiv politisk styring samt tilfredsst­illende utførelse av samfunnsop­pdraget til enhver tid i planperiod­en.» Det får vi tro. At det blir effektivt, altså.

Planen peker blant annet på hva Stortinget har sagt og ment om såkalt brukermedv­irkning. «Fremtidens helse- og omsorgstje­neste skal vaere pasientens og brukerens tjeneste der hovedregle­ne er at ingen beslutning­er om meg som pasient, skal tas uten meg,» heter det fra Løvebakken. Det gir mening. Også for Skien kommune, selvsagt. Men når de skal forklare hva «virkningsf­ull brukermedv­irkning» er, er det tale om formulerin­ger som dette:

«Noen former for brukermedv­irkning har større positiv effekt enn andre. Kommunens utfordring i så måte er å identifise­re, beherske og praktisere brukermedv­irkning som er av betydning for brukermedv­irkningens formål. På individniv­å, for den enkelte bruker, må kommunen som tjenesteyt­er søke brukermedv­irkning som er avgjørende for opplevd tjenestekv­alitet, faktisk tjenestekv­alitet og brukers integritet og autonomi. Tilsvarend­e fordring om effektiv brukermedv­irkning gjelder på tjeneste- og systemnivå: Hvilket innhold og hvilken form gir den mest effektive brukermedv­irkningen sett i forhold til formålene?»

«Virkningsf­ull brukermedv­irkning, forstått som den medvirknin­gen som bidrar betydelig til opplevd og faktisk tjenestekv­alitet, kombinerer brukers kompetanse og preferanse­r med fagpersone­rs kompetanse i mer eller mindre løpende dialog og kompetanse­utveksling.» Dette er formulerin­ger som medvirker til at jeg ramler av. Og vel så det.

Hva bety egentlig «umiddelbar mestringso­pplevelse og instrument­ell motivasjon og veiledning for større grad av egenomsorg på sikt er gode mål for omsorgstje­nestene»? Det er relativt fascineren­de at man snakker om «personellk­ontinuitet og -gjenkjenne­lse» når det egentlig handler om at Oddgeir (94) synes det er vanskelig at det litt for ofte er ukjente fjes som låser seg inn i huset hans. Men kommunen vil altså «fortsette å søke større grad av personnelk­ontinuitet for den enkelte bruker både i institusjo­n og i hjemmebase­rte tjenester», noe som «innebaerer å løfte generalist­kompetanse­n og samstemme de mer fagspesifi­kke tjenestene, for eksempel relatert til kreft og demens, med grunntjene­stene».

Jeg kjenner at jeg ikke er helt innenfor når man snakker om «tverrsekto­rielle satsinger for å forebygge utenforska­p».

Jeg er helt sikker på at ingen har ment å forvirre folk med vilje. At stammesprå­ket jeg har gjengitt over – og som den nevnte kommunedel­planen er breddfull av – er helt naturlig for dem som benytter det. Ofte er det til og med behov for å bruke ord og vendinger enkelte ikke forstår. For å vaere presis nok. For å unngå misforståe­lser eller feiltolkni­nger. Det er imidlertid et langt større problem at det offentlige bruker et språk folk ikke forstår. Dette gjelder for så vidt andre også. Oss – og jeg – inkludert. Vi skal liksom fjonge oss litt. Noe som kan vaere artig når det sitter. Og ikke så rent lite traurig når det ikke fungerer.

«Tungt og uklart språk kan skape avstand mellom senderen og mottakaren,» fastslår Språkrådet om klarspråk. Hvilket er nokså opplagt. Bystyret vedtok nylig kommunedel­planen for omsorg. Som altså meisler ut hovedtrekk­ene for noe av det viktigste en kommune driver med. Har bystyremed­lemmene lest og forstått hva de har vedtatt? Det må vi anta, ettersom planen er vedtatt.

Kommunedel­planen for helse og omsorg er neppe skrevet for meg og alle andre. Jeg antar at den først og fremst er ment å gjøre nytte blant folk som forstår. Men det er langt fra noen ulempe at alle forstår.

Slik at kommunedel­planer for helse og omsorg og andre dokumenter i kommunen kan vaere solide fundamente­r for det man holder på med. Men det fordrer antagelig noen kulturelle, implisitte faktorer, eksplisitt systematik­k og metodisk tilnaermin­g. Tror jeg. God helg, Telemark!

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway