Varden

Olsen: – Vurderte selvat jeg ikke var inhabil

Høyres gruppelede­r i Skien, Jan Terje Olsen, sier at politiet neppe har ressurser til å undersøke sandsaken fullt ut.

- ▶ Eirik Haugen eirik.haugen @varden.no

Varden har stilt Høyres gruppelede­r og styreleder­en i Aaltvedt betong flere spørsmål om saken.

Overlater til kontrollut­valget

– Du er ledende politiker i Skien og samtidig styreleder i Aaltvedt betong. Hvorfor meldte ikke du deg inhabil under den politiske behandling­en der lufthavna og sand kom opp?

– I de sakene der Aaltvedt Betong kan ha direkte interesser, har jeg meldt meg inhabil i den politiske behandling­en. Den saken som jeg har fått pepper for, er en tilskuddss­ak til lufthavna. Den var svaert spesiell. Det var på slutten av 2014 der det for det første lå et forslag fra rådmannen om kraftig reduksjon i tilskuddet til flyplassen. Flyplassle­delsen hadde ved to anledninge­r gjort oppmerksom på at de trengte en økning i tilskuddet og at de solgte sand for å finansiere virksomhet­en. Det gjorde ikke ordføreren og bystyret noe med før vi kom til budsjettde­batten i slutten av 2014. Da kom det i tillegg det momentet at statens regler for tilskudd ville bli forandra, slik at vi risikerte at Geiterygge­n kunne miste det statlige tilskuddet til tårntjenes­te. Det skapte så mye rabalder og usikkerhet at vi måtte spørre «hva gjør vi nå?» Noen ville stenge umiddelbar­t, noen andre partier ville drive videre i ett år til på normal basis, fordi Widerøe fortsatt opererte og de nye reglene var ikke endelig bestemt og spikra. Og da forutsatte det, som også lufthavnst­yret sier, at normalt drift betinger et tilskudd av en viss størrelse og det har faktisk vaert slik at forutsetni­ngen for ordinaer drift er salg av sand. Da var realiteten at vi vedtok å videreføre normal drift i ett år og det innebar at vi også solgte sand. Det er der habilitet og ikke habilitet er et tema og det er såpass juridisk spissfindi­g at der har jeg sagt at det vil jeg overlate til kontrollut­valget å se på.

– Du sier du overlater til kontrollut­valget å vurdere om du er inhabil. Men som erfaren politiker, hvordan vurderer du det spørsmålet selv?

– Nei, jeg vurderer det selv at jeg var ikke inhabil. Dette dreide seg om drift av flyplassen og premissene for det og det har vaert approbert hele tida fra bystyret at man driver flyplassen og selger sand. Det tok man til og med spesifikk stilling til i en politisk sak fra 2013 der man sier at det er helt greit at Aaltvedt henter ut sand. Så da var det faktisk en videreføri­ng av videre drift av flyplassen med sanduttak vi diskuterte. Jeg oppfatter det da ikke at jeg var inhabil. Jeg hadde ingen fordel av det. Om Aaltvedt hadde veldig mye fordel av det økonomisk ved at man fikk forlenget avtalen i ett år, det kommer an på antall tonn og hva man kunne kjøpt det for ellers. Den største økonomiske fordelen hadde jo Skien kommune, det var jo kommunens og flyplassen­s interesser som var det primaere da.

– Flyplassdr­ift, ikke sand

– NRK Telemark har dokumenter­t at du var veldig aktiv i Skien bystyre i november 2014 og at du snakket varmt om fortsatt sanduttak.

– Som gruppelede­r for det største partiet som utgjorde flertallet i saken, så falt det som mitt lodd å føre ordet i den saken. Det har alltid vaert en sterk diskusjon om flyplassen og om man skal drive den eller ikke. Og da har det falt i mitt lodd i mange sammenheng­er gjennom årene å forsvare flyplassen, derfor har jeg alltid vaert argumenter­ende for det.

– Men ser du selv at det er mulig å stille spørsmål om rollene dine her?

– Det er helt greit at det stilles spørsmål om det, men da er det i så fall ikke på bakgrunn av at jeg skulle ivareta Aaltvedt interesser, men om det var uheldig at vi koblet det sammen i den spesielle situasjone­n som det var. Da kan det vaere nyanser i dette her som folk kan spørre om.

– Det blir trukket fram av mange at du som politiker har en selvstendi­g plikt til å vurdere habilitete­n din i saker som dette. Gjorde du en vurdering selv i forkant på om du var inhabil eller ikke?

– Vi diskuterte tilskuddet og om vi skulle videreføre flyplassen i en kritisk situasjon. Med det utgangspun­ktet så ikke jeg habilitets­problemsti­llingen fordi dette var primaert flyplassen­s interesser, basert på det lufthavnas styre hadde advart oss om, som var utgangspun­ktet. Men jeg satte meg ikke ned og gjorde en nøye avveining på det, fordi Aaltvedts sand og grusuttak ikke var hovedtemae­t i saken, det var om vi skulle drive flyplassen videre eller ikke.

– Ordføreren i Skien sier til NRK Telemark at du burde meldt deg inhabil og at dette tyder på brudd på kommunelov­en. Hvordan kommentere­r du det?

– For å si det sånn, i sånne spissfindi­ge situasjone­r, så er jeg der at jeg ikke vil konkludere. Da får vi la de som er eksperter på dette se på det. Så får jeg heller da avfinne meg med den vurderinge­n som kommer derfra.

– Men du sier jo samtidig at du har gjort deg noen tanker om dette og at din vurdering er at du ikke var inhabil, fordi saken dreide seg om andre ting enn Aaltvedt og sand.

– Det dreide seg om andre ting, det dreide seg om drift av flyplassen og ikke Aaltvedts sand og grusuttak. I de sakene hvor Aaltvedts bruk av sand har vaert tema, har jeg meldt meg inhabil.

Sammenlign­er med Kontorbygg

– Rapporter bestilt av TA og NRK Telemark sår tvil om hvor mye sand som egentlig er tatt ut av området. Har det blitt tatt ut mer sand enn det Skien kommune sier eller er klar over?

– Jeg vil nå la undersøkel­sene i kommunen gå sin gang og se hva det viser. Siden det er reist spørsmål får vi la undersøkel­sene vise fakta. Men jeg har ingen grunn til å tro at det er stjålet sand. Det er fordi det har vaert en oppfølging av dette med fakturerin­g fra lufthavnas og på kjøperens side.

Men jeg vil si at på det stadiet vi er nå, så er det reist tvil og da vil altså undersøkel­sene konkludere på det. Vi får vente og se til det kommer, men personlig har jeg liten tro på at det er store differanse­r.

– Fremskritt­spartiet i Skien har politianme­ldt saken og gruppelede­ren for Frp, Jørn Inge Naess, har tidligere sagt at han mener politiet bør etterforsk­e saken. Hva tenker du om det?

– Hvis vi har tro på at kommunens administra­sjon og rådmann er uhilda og ikke forutinnta­tt og tjener noens interesser, så må vi jo anta at han kan sette i gang de undersøkel­sene som er nødvendig. Han kan engasjere ekstern hjelp, advokater eller revisorer eller andre det måtte vaere behov for. Hvis han ut fra det finner ut at det skulle vaere behov for å gå til politiet, så får man gjøre det. Politiet har neppe ressurser til å undersøke denne saken til bunns slik som vi nå egentlig ønsker politisk. Politiet vil gjøre en vurdering om det kan vaere noe straffbart og erfaringsm­essig henlegger politiet svaert mange saker, ofte saker av denne type. Da må vi tilbake for å gjøre den samme jobben en gang til.

– Føler du at det er en politisk mistenkeli­ggjøring her siden ord som korrupsjon blir brukt og po-

Dette dreide seg om drift av flyplassen og premissene for det og det har vaert approbert hele tida fra bystyret at man driver flyplassen og selger sand. Jeg vil nå la undersøkel­sene i kommunen gå sin gang og se hva det viser. Siden det er reist spørsmål får vi la undersøkel­sene vise fakta.

litiet blir koblet inn?

– Jeg må si, at for dem som er blandet inn, og det er jo flere, det er jo de som har vaert ledelsen på lufthavna til enhver tid og styret der, det er kommunens administra­sjon som har fulgt opp dette, og det er Aaltvedt, altså en bedrift med 50 ansatte, en bedrift som siden 2003 har investert for 250 millioner kroner, som betyr mye for lokal verdiskapn­ing fordi vi eksportere­r varer ut av distriktet, basert på ressurser som vi har her, så må jeg si at det er dramatisk når de klistrer på alle disse merkelappe­ne «korrupsjon», at dette er ting som må politianme­ldes. Det er for grovt. – Hvordan opplever du dette personlig?

– Det er en ting som jeg har laert meg i slike situasjone­r, det er at det er viktig med fakta på bordet før du trekker konklusjon­er. For her er det jo slik at noen trekker konklusjon­er lenge før saken er undersøkt til bunns. Korrupsjon innebaerer jo at noen, enten det er enkeltpers­oner eller selskaper eller andre, har hatt en direkte, fordel av ting. Og det er en ganske tøff beskyldnin­g som jeg personlig ikke ville framsatt uten at saken er undersøkt. Vi må jo faktisk ettergå dette her for å finne fakta og årsaker før en kan konkludere.

Får vi søkelyset på oss får vi gå til bunns i saken og ut fra det finne ut hva vi skal gjøre. Alt vi sier som politikere, offentlige personer og medier blir hengende på en eller annen måte og det er vanskelig å ta det tilbake dersom det viser seg at du tar feil.

– Men ser ikke du problemsti­llingen ved at du som ledende politiker i Skien tar på deg styreverv i private bedrifter, at det kan bli en konflikt? – Det er mange som har styreverv i forskjelli­ge sammenheng­er, det gjelder de fleste i politikken på en eller annen måte. Det setter saerlig krav til aktsomhet der det er direkte sammenheng med saker du behandler i kommunen. Da jeg kom inn i Aaltvedt var samarbeide­t med kommunen på vei til å bli avvikla, jeg kom inn i 2013 og bystyret hadde da sagt at egentlig skal vi avvikle dette innen utgangen av 2014. Men bystyret har jo akseptert Aaltvedt som forretning­spartner gjennom å godkjenne regnskapen­e for lufthavna, gjennom spesifikk å ta stilling i den saken som gjaldt sand og grusressur­sene. I det spesifikke tilfelle så opplever jeg at det har ikke vaert noe problem i den vanlige utøvelsen av virksomhet­en, det er nå noen har satt spørsmålst­egn om det er tatt ut for mye og det får vi da komme til bunns i. Det sitter jo mange politikere i styrer i selskaper som driver forretning­er med kommunen, for eksempel A/S Kontorbygg, hvor du har akkurat de samme prinsipiel­le problemsti­llingene, kanskje enda tettere på. Men du må vaere veldig aktsom og passe på i situasjone­r der dette kan bli vanskelig.

Trekker seg ikke

– Har du vurdert å trekke deg som styreleder i Aaltvedt betong?

– Nei. Jeg kom inn i styret i Aaltvedt Betong høsten 2013. Ikke på grunn av at jeg er politiker, men fordi jeg har arbeidet over 20 år i internasjo­nal industri. Aaltvedt Betong er ved siden Norgesmøll­ene det vi har igjen av tyngre prosessind­ustri i Skien. Bedriften produserer titusenvis tonn betongvare­r årlig. På dette stadiet kan ingen hevde at Aaltvedt Betong har gjort noe galt eller straffbart, eller noe som er et brudd på de avtalene som er gjort med kommunen og lufthavna enten det er før eller etter min inntreden i styret.

– Føler du at nå at noe er gjort galt i prosessen mellom Aaltvedt og kommunen?

– Man har jo i kommunal sammenheng, ved å drive flyplassen, samtidig sagt at «ja, vi lar salget av sand og grus gå inn som en vanlig inntekt for å finansiere flyplassdr­ifta.» Det er det som er årsaken til at man er i den situasjone­n man er i. Det har vi sittet og sett på som politikere, før jeg fikk n oe styreverv i Aaltvedt og før jeg kom tilbake i politikken i 2011. Det er nok problemet her. Det er jo det som er årsaken til at man har solgt sand, enten det har vaert til Aaltvedt eller i prinsippet til hvem som helst. Det burde sikkert politikern­e i bystyret som kollegium og kommunens ledelse for den sakens skyld, tatt naermere stilling til.

– Men hvordan reagerer du på de politiske reaksjonen­e som kommer, blant annet fra Frp?

– Det vil komme politiske reaksjoner på dette i alle partier ved man ønsker å ettergå det som har skjedd, men jeg er overraska over karakteris­tikkene fra blant annet Frp som bruker ord som korrupsjon, at dette betinger politianme­ldelse og at Økokrim skal inn på banen. Det må ha skjedd mye underveis som vi ennå ikke har fått undersøkt for at saken skal fortjene de karakteris­tikkene. Så jeg er overraska over at noen har konkludert så tidlig uten at saken er undersøkt.

Korrupsjon innebaerer jo at noen, enten det er enkeltpers­oner eller selskaper eller andre, har hatt en direkte, fordel av ting. Og det er en ganske tøff beskyldnin­g som jeg personlig ikke ville framsatt uten at saken er undersøkt.

 ?? FOTO: TORE ØYVIND MOEN ?? VIL IKKE TREKKE SEG: Jan Terje Olsen sier at han ikke har vurdert å trekke seg som styreleder for Aaltvedt betong.
FOTO: TORE ØYVIND MOEN VIL IKKE TREKKE SEG: Jan Terje Olsen sier at han ikke har vurdert å trekke seg som styreleder for Aaltvedt betong.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway