Varden

Prorektor Kristian Bogens glade dag

Endelig var den ferdig, og postet. Søknaden har Høgskolen jobbet med siden høsten 2015. Nå er det opp tilandreåa­vgjøre om skolen kan «oppgradere­s» til universite­t.

- PORSGRUNN

Når prorektor Kristian Bogen tenker etter, har det egentlig blitt jobbet med å få status som universite­t enda lenger.

– Begge fusjonspar­tnerne har jo jobbet med universite­tsambisjon­en i mange år. Ved den tidligere Høgskolen i Telemark har det vaert et mål i mer enn ti år. Men for å begrense oss til denne aktuelle søknaden har det blitt jobbet med den fra høsten 2015, og for fullt fra fusjonen, 1. 1. 2016, forteller Bogen. Da ble Høgskolen i Telemark slått sammen med Høgskolen i Buskerud og Vestfold.

Landets fjerde største

Resultatet ble Høgskolen i Sørøst-Norge – som strekker seg over tre fylker, har åtte campus og over 18.000 studenter. Det er landets fjerde største høyere utdannings­institusjo­n.

Selv om Bogen er godt fornøyd med sammenslåi­ngen, er han ikke fornøyd med navnet. Han, og skolen, ønsker å bytte ut «Høgskolen» med «Universite­tet» i navnet.

Enmilepael

Torsdag 2. mars sendte derfor Høgskolen i Sørøst-Norge av sted en godt begrunnet søknad på 196 sider til NOKUT (Nasjonalt organ for kvalitet i utdanning) – om å få status som universite­t. NOKUT skal vurdere søknaden før den går videre til Forsknings- og utdannings­departemen­tet og statsråd Torbjørn Røe Isaksens bord.

– Veien mot universite­tsstatus er på mange måter et kvalitetsu­tviklingsp­rosjekt. For å bli godkjent som universite­t har myndighete­ne fastsatt flere krav. Søknaden er vår dokumentas­jon på at vi mener at oppfyller de kravene, sier Bogen.

At søknaden endelig er ferdig og sendt videre, er en milepael.

– Jo, dette er en god dag for meg og høgskolen, sier prorektor Kristian Bogen.

Derfor skjemmer navnet

I et ordtak heter det at «navnet skjemmer ingen» – men det er ikke tilfelle når det kommer til internasjo­nalt samarbeid og kamp om tildelinge­r fra EUprogramm­ene.

– Ved å vaere universite­t vil vi framstå som mer attraktive nasjonalt og internasjo­nalt. Studentene synes nok det er litt mer prestisje å gå på et universite­t. Og det blir lettere å rekruttere fagpersone­r til å jobbe her. Men det tredje, som er ekstremt viktig, er at vi henter en større og større del av finansieri­ngen vår på konkurrans­earenaer, både nasjonalt og internasjo­nalt, forteller Bogen.

– Et fryktelig drawback

– Det største er EU-programmet Horisont 2020 med mangfoldig­e milliarder euro å konkurrere om. Der er det å vaere en høyskole et forferdeli­g drawback. For å vaere kvalifiser­t til å få støtte må en samarbeide internasjo­nalt. Men mange internasjo­nale universite­t vil rett og slett ikke samarbeide med høyskoler eller «university colleges» som vi heter nå. Det har å gjøre med hva at de ikke vet hva vi står for, men også hva «university colleges» kan bety i andre land, forteller Bogen.

Torbjørn og valgkampen

Nå ønsker han at godkjennin­gsprosesse­n skal gå fort.

– Jeg håper statsråd Torbjørn Røe Isaksen kan ta det med seg ut i valgkampen at vi har fått et nytt universite­t, sier Bogen og smiler fornøyd.

– Tenk å få begynne skoleåret med å ønske velkommen til Universite­tet i Sørøst-Norge. Da kunne vi hatt åpningsfes­t og universite­tsfest samtidig, drømmer han.

I alle fall neste år

Søknadsfri­sten til høyere utdanning er 15. april. De studentene som søker i år, søker seg til en høyskole.

– Men de vil bli uteksamine­rt fra et universite­t, sier Bogen.

Når vi kommer til 15. april neste år, er det Universite­tet i Sørøst-Norge man søker seg til, om man vi bli laerer, sykepleier, ingeniør, revisor eller noe annet ved en av skolens utdanninge­r?

– Det er ikke det at vi vil forskutter­e noe, men jeg tror denne søknaden er så god og grundig, at det blir resultatet, håper Bogen.

 ??  ?? SØKNADEN:Prorektor Kristian Bogen synes søknaden fra Høgskolen i Sørøst-Norge er grundig og god. Han håper at de
SØKNADEN:Prorektor Kristian Bogen synes søknaden fra Høgskolen i Sørøst-Norge er grundig og god. Han håper at de

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway