Varden

Typisk Telemark

Samme hva hjemfylket mitt heter i framtida – jeg kommer alltid til å kalle meg telemarkin­g.

-

Når jeg vinker til kongen på 17. mai i telemarksb­unaden min, bruser det litt ekstra i blodet. Telemarksi­dentiteten kjennes ekstra sterk når du står omgitt av nasjonaldr­akter fra Nordland, Trøndelag og Hardanger. Det sies at eksilmiljø­er har konservere­nde effekt. Kanskje er det åra i hovedstade­n som gjør følelsen av å vaere telemarkin­g så sterk?

Vi har landets fineste bunader – og landets fineste ku. Men nå er Telemark som fylke i ferd med å forsvinne. Eller rettere sagt, fylket skal fusjonere med naboen Vestfold. Det er sikkert mange fordeler ved å samle kreftene i større enheter. Men la oss glemme arbeidspla­sser, administra­sjon, organiseri­ng og stordrifts­fordeler et lite øyeblikk. Jeg har ingen sterke følelser for fylkeskomm­unen (sorry, Sven Tore), men jeg har veldig mye kjaerlighe­t til konseptet Telemark.

Det handler om mer enn det turistnaer­inga kan bruke som merkevareb­ygging. For finnes det fylker i landet som har en like tydelig identitet som Telemark? Vi hører ikke ordet vestfoldin­g saerlig ofte, men kanskje har finnmarkin­gene det litt på samme måten som oss? Nordlendin­ger kan derimot komme fra både Bodø og Tromsø. Ingen er møre og romsdøl, og du er enten sogning eller fjording. Kanskje er du rogalendin­g eller hordalendi­ng, men antakeligv­is er du jaerbu eller bergenser mer enn noe annet. Og en sørlending kan like gjerne komme fra Mandal som fra Risør.

Det er litt rart å kjenne seg knytta til et helt fylke, spesielt et fylke som er såpass mangfoldig som Telemark – som tross alt er et Norge i miniatyr. Dessuten er mitt indre bilde av Telemark farga av ting jeg normalt ikke ville identifise­rt meg med. Når Yasmin Syed introduser­er NRKprogram­mer på klingende vinjemål eller Ingebjørg Bratland synger på sin saeregne og folkemusik­kinspirert­e vis, føler jeg at dette represente­rer meg, enda jeg ikke kan huske sist jeg satte min fot i Vinje. På samme måte er mitt indre Telemark satt sammen av alt fra stavkirker, hardingfel­e og Odd Nordstoga til Jomfruland, Porsgrunn porselen og Sputnik.

Ikke et vondt ord om vestfoldin­gene, de har mye fint i nabofylket også: Vikingminn­er, hvalfangst­historie, Stavernfes­tivalen, Verdens ende, huset der Edvard Munch bodde, Slottsfjel­let, Hval sjokoladef­abrikk og Torp flyplass. Men selv om jeg reint geografisk er vokst opp mye naermere Bøkeskogen og Farrisvann­et enn Gaustatopp­en og Vemork, er det ikke tvil om hva jeg kjenner meg mest knytta til. For selv om Thor Heyerdal, Ingvar Ambjørnsen, Jahn Teigen, Morten Ramm og Karin Fossum er ålreite folk, vet jeg hvem jeg føler et slags vagt slektskap til: Aasmund Olavsson Vinje, Myllargute­n, Sondre Norheim, Henrik Ibsen, Theodor Kittelsen, Tarjei Vesaas og Gunnar Sønsteby, men også Petter Stordalen, Bjørg Vik, Bugge Wesseltoft, Bård Tufte Johansen, Åge Samuelsen og Jan Thomas.

Det rare er at Telemark som fylkesnavn ikke engang er hundre år gammelt. Fram til 1919 het området Bratsberg amt. Likevel lukter det gull av ordet Telemark – det er verdensarv, krigshelte­r og skisporten­s vugge.

Vestfold har ikke engang en fylkesavis. Telemark har to. Det er unikt i Norge, og sier ikke bare noe om at konkurrans­e kan vaere sunt, men også noe om at vi telemarkin­ger har mye å samles om, selv om vi kommer fra ulike deler av fylket. Og selv om det nok ikke er framtidas transportm­iddel, er Telemarksk­analen likevel kulere enn Vestfoldba­nen.

Det har kommet mange forslag på hva det nye fylket kan hete: Skager, Nesjar, Viken, Televest og Telefold. Antakeligv­is kommer Telemark til å eksistere på folkemunne, og som en region i det nye fylket, i hvert fall en stund. Men om hundre år kommer kanskje Telemark fylke til å virke like fjernt som Bratsberg amt gjør i dag.

Uansett hva det nye fylket får som navn, kommer jeg fortsatt til å vaere telemarkin­g. Spesielt hvis navnekomit­een går for Viking eller Variasjon Vestmar.

Jeg har ingen sterke følelser for fylkeskomm­unen (sorry, Sven Tore) ...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway