Varden

Hos Johan er alle sin egen sjef

Gir 2.000 euro i babypakke Lar ansatte bestemme ferie Lar ansatte bli medeier Tar alle ansatte med på tur

-

Kanskje du også vil benytte deg av muligheten til å få tilsendt piñatas fulle av godteri med drone til din neste fest, få honning fra bikubene på bedriftens takterrass­e eller kjøpe deg inn i selskapet? Ja, da er porsgrunns­mannen Johan Bakkens IT-selskap, Bakken & Baeck, noe for deg. Kravet vil vaere spisskompe­tanse innen for et IT-område selskapet har bruk for og stort ansvar for egne resultater. Det er åpent for å sende inn jobbsøknad når som helst.

Personalhå­ndboken til IT-selskapet er rett og slett fornøyelig lesing. Gjennom en langt på vei demokratis­k prosess er håndboken på 35 sider blitt et dokument som bygger opp under Bakkens lederfilos­ofi: «Alle medarbeide­re presterer best når de har det gøy på jobb, får frihet under ansvar og blir vist stor tillit.»

Tiltrekke seg de beste folka

Et lite, anonymt skilt på den store bygården i Trondheims­veien i Oslo forteller at vi er på rett spor. I femte etasje møter en smilende Johan Bakken oss i døra. Det åpne landskapet matcher forventnin­gene – passe fancy, enkelt og med en uformell, laidback atmosfaere.

– Ja, her holder vi til da. Det funker bra. Tror de fleste er fornøyd, men det begynner å bli trangt. Nå er vi blitt 40 medarbeide­re fra 14 nasjoner. Fortsatt klarer vi oss så vidt med plass, men vi holder på å få pusset opp etasjen under.

Bakken tar en rask sjekk på mobilen i det vi går inn på et av møterommen­e.

– Den personalhå­ndboka! Da snakker vi frihet for ansatte med stor F?

– Ja da. Vi har hatt mye moro med den, og mange fine diskusjone­r. Johan smiler. – Det har vaert en ganske lang prosess å få personalhå­ndboka på plass, men jeg tror de fleste er godt fornøyd. For oss handler det om å vaere en attraktiv arbeidsgiv­er, som tiltrekker seg de beste folka i bransjen. Det er viktig at de ansatte kan ha det moro på jobb, og i retur gi best mulig resultater.

Målsetting­en til Bakken & Baeck har helt siden starten vaert å skape markedets beste, og mest nyskapende, digitale produkter for kundene, samtidig som det skal vaere gøy på veien mot målene. Det er liten tvil om at gründerne – og kompisene – Johan Bakken og Tobias Baeck har lyktes. De har i snitt naer doblet antallet ansatte og omsetning årlig siden starten i 2011. I dag har de passert 40 ansatte, og selskapet hadde i 2016 en omsetning på rundt 35 millioner kroner. I 2015 var omsetninge­n ca. 18 millioner med 2 millioner i overskudd.

– Det har vaert en fantastisk morsom reise. Vi har klart å skape et kreativt, internasjo­nalt IT-miljø på toppnivå. Nøkkelen til suksess i denne bransjen ligger jo i dedikerte, kreative og dyktige fagfolk på de ulike IT-områdene. Vi jobber med å lage digitale produkter og tjenester for store aktører blant annet innen eiendom og finans i inn- og utland.

– Vi må vaere litt crazy iblant

Bakken er akkurat tilbake fra en jobbtur til San Francisco. På vei dit var han innom på en faglig samling på Richard Bransons øy i Karibien. Selskapet har en «utpost» i San Francisco, og de er med å bygge opp et nytt selskap som medeier. I tillegg har Bakken & Baeck kontorer i Bonn og Amsterdam.

– Det er en del spesielle «rettighete­r» dere har lagt inn i håndboken som kommer til å koste en god slump penger?

– Ja, men vi vil mye heller «kaste bort» litt penger på utradisjon­elle tiltak for de ansatte, enn at de skal synes det er kjedelig å jobbe her. Det vil helt sikkert lønne seg på sikt. Vi må vaere litt crazy iblant. Uten eksterne eiere har vi ikke krav på oss som hindrer oss i å velge de løsningene vi ønsker. Vi skal vaere en leken og nytenkende bedrift. Det skal også personalhå­ndboken gjenspeile.

– Som bier på takterrass­en og gratis piñatas (figurer fylt med leker/godteri til partybruk journalist. anm.)?

En flom av fødsler

– Vi har hatt mye moro både med piñatas og biene. Akkurat nå er det bare en kube, men terrassen skal utvides, og det blir flere kuber igjen til våren. Vi jobber med skikkelige birøkterdr­akter. Honningen er ettertrakt­et blant de ansatte.

– Historien om at alle ansatte kan få så mange piñatas de ønsker om de skal ha en fest, begynte på vår egen ettårsfest. Vi bestilte en hel konteiner med piñatas, men glemte den helt bort på festen.

 ?? FOTO: KNUT HEGGENES ??
FOTO: KNUT HEGGENES
 ??  ?? ANNERLEDES BEDRIFTSEI­ER: Det er trivsel, ansvar og medbestemm­else som preger Johan
ANNERLEDES BEDRIFTSEI­ER: Det er trivsel, ansvar og medbestemm­else som preger Johan

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway