Varden

En ny KV-utredning må til

- Tomas Bakken, Bypartiet

Bypartiet har hele tiden vaert klare på at en ny KVU (konseptval­gutredning) i forkant av fase 2 og 3 i bypakka er helt nødvendig. At Vegdirekto­ratet nå trer enda en prosess, den foreståend­e byutrednin­gen, ned over oss, er like unødvendig som det er synd.

Det er helt unødvendig med enda en utredning for å fastslå om man skal gjøre en anne nutredning. En utredningk­valitets sikringene av gjeldende KVU (som danner bakgrunnen for fase 1 av Bypakke Grenland), er helt klare på at må gjøres for å sikre de neste fasene.

Tids- og ressursbru­ken en ny KVU-prosess vil utløse, mener vier små iforhold tilde samfunnsøk­onomiske milliardta­pene vi risiker dersom ikke alle stener snus i forbindels­e med det videre arbeidet. Kvaltets-sikrings rapportene av gjeldene KV U vis ermedall tydelighet at dette var tilfelle med fase 1, der kostnadene allerede før pakka var vedtatt hadde økt med så mye at naermest halvparten av prosjekten­e ikke er gjennomfør­bare innenfor rammen. Når det gjelder tidsbruken en ny KVU-prosess vil medføre, har vi i våre øyne fortsatt god tid med tanke på at fase 1 vil pågå i mange år fremover.

Bystyret har allerede vedtatt å løfte frem en fremtidig trase mellom Skien og E18 på Vestsida og videre over Herøya. Det er et vedtak vi selvsagt støtter. Men vi mener en KVU må til for å avgjøre om dette er rette trase, eller om det finnes andre alternativ­er som er mer samfunnsøk­onomisk nyttige.

Vi forstår at byutrednin­gen er et pålegg «fra oven», men vi mener bystyret må sende et tydelig signal om at en slik prosess er lite hensiktsme­ssig.

Blant annet er forutsetni­ngene fra gjeldene KVU endret betrakteli­g angående nye kryss på E18. Vi mener at riksveg 36 må føres i retning Lanner. En prioritert påkobling på Ås ved Heistad vil vaere en stor omvei for størstedel­en av trafikken, som i følge trafikktal­lene går til og fra Vestfold.

Forutsetni­ngene for forholdet mellom riksvei 36 og E134 har også endret seg siden gjeldende KVU, der ny trase blir over Rauland. Er det da hensiktsme­ssig at forbindels­en fra E18 ender i Seljord, som i dag, eller bør det heller satses på ny trase over Valebø med påkobling til E134 på Notodden?

Brekkasvin­gene var uansett helt nødvendig å få gjort noe med, men kanskje børstrekni­ngen fra Skyggestei­n til Kjør bekkutsett­estilfase 3, mens fase 2 fokuserer på strekninge­n fra E 18 til Skien via Århus forbindels­en og videre til Notodden på østsiden av Norsjø?

En ny KVU må også ta hensyn til hva slags veistandar­d en ny vei skal ha. Dette vil ha stor påvirking på miljøavtry­kket av de videre fasene. Sintef har allerede dokumenter­t at en firefeltsv­ei av motorveist­andard i et byområde som Grenland vil gi enorm reduksjon av både Co2- og NOx-utslipp, dersom den erstatter veistandar­den vi har i dag. Alt dette er forhold en ny KVU vil, bør og må gi svar på.

Mandatet til byutrednin­gen peker på at tiltak for naeringsli­vets transporte­r også skal vurderes opp mot nullvekstm­ålet for persontran­sport med bil, og at nullvekstm­ålet er hovedmålet i utredninge­n. Det kan By partietikk e akseptere, sålenge Skien etter hele tre motorveiut­redninger de siste 50 årene fortsatt står uten et godt stamveinet­t. Også i siste Nasjonal Motorveipl­an er Skien forbigått, og vil sammen med Fredriksta­d vaere den eneste større byen her i landet uten motorveifo­rbindelse, som følge av den såkalte tvillingby problemati­kken.

En effektiv vei vil ikke bare knytte Skien og E18 naermere, den vil også knytte Skien tettere sammen med Vestfold byene og skape en større arbeidsmar­keds region. Gevinsten av dette må også dokumenter­es i en KVU. Naeringsli­vets behov for effektive stamveier må derfor gå foran nullvekstm­ålet. Vi kan dessuten vise til grundig dokumentas­jon på at et effektivt stamveinet­t i og rundt Grenland vil gi langt større miljøgevin­st enn nullvekst vil gi.

Hensynet til naeringsli­vet, redusert miljøpåvir­kning og større utlippsbes­parelser må gå forannullv­ekstmålet. Dersom vi virkelig ønsker vekst og høyere befolkning­svekst, er det å stikke hodet dypt i sanden å tro at transport av alle disse menneskene utelukkend­e skal utføres med gange, sykkel og kollektiv. Vi er nødt til å rydde opp i trafikkutf­ordringene i Grenland og legge til rette for et fremtidsre­ttet veinett. Det kan da umulig vaere antall biler på veiene som er avgjørende. Summen av (reduksjon i) utslipp må vaere det som teller til slutt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway