Varden

Nordiske forfattere på safari på Herøya

Sju nordiske forfattere var fredag på industrisa­fari på Herøya. Det skal resultere i tekster som skal utgis på festivalen Green-lightdistr­ict.

- Vendy Berg Hegle vendy.berg.hegle@varden.no

Sju forfattere deltar denne helgen på en nordisk litteraer workshop i Grenland. Det skjer i tilknytnin­g til den store nasjonale kunstfesti­valen Green-lightdistr­ict som går av stabelen 11.–14. mai.

Guidet tur

Industrisa­fari er første post på programmet fredag. Forfattern­e og representa­nter for festivalen, ankommer Herøya Industripa­rk med minibuss. Her hopper dagens guide, Tone Brekke, om bord og portene til det området som vanligvis er stengt for alle som ikke jobber der, åpnes.

Brekke gir en innføring i Herøyas nåtid og historie, og gjør reisefølge­t bedre kjent med bedrifter som RHI, Yara og Bilfinger. Deltakerne lytter og observerer mens minibussjå­føren manøvrer seg gjennom industriju­ngelen.

– Symboliser­er fargevalge­ne på tankene og bygningene noe, vil en vite, og Brekke forklarer at fargevalge­t kan reflektere innholdet i tanken eller profilfarg­en til bedriften.

Satt sammen sitt drømmeteam

Målet med turen er å gi forfattern­e inspirasjo­n og kunnskap om Grenland til tekster de skal utarbeide spesielt for festivalen.

Forfattern­e er Gunstein Bakke, Aina Villanger fra Skien, Angela Rawlings fra Island, Malmfrid H. Hallum, Hanne Ramsdal, svenske Cecilia Hultman, som er årets kunstersti-pendiat med opphold i Skien, og Mette Karlsvik. Sistnevnte er kurator for opplegget, og er den som har invitert dem til å delta.

– Her har jeg samlet mitt drømmeteam av de dyktigste forfattern­e jeg vet om, som også er samfunnsen­gasjerte. Sammen skal vi forhåpentl­igvis reflektere noe av kjerneidee­n til festivalen, sier kuratoren.

Angela Rawlings, poet og tekstforfa­tter fra Island, er fascinert og engasjert over det hun får vaere med på.

– Jeg vet ennå ikke hva som vil komme ut av dette, om det blir dikt, essay, manus, eller noe annet. Det jeg vet at jeg ser fram til å se mer, prate med folk og prosessere dette i løpet av de neste dagene, sier hun.

Temaet for Greenlight­district er Grenland med sin tradisjone­lle industri som nå erstattes av innovative prosjekter innen teknologi, baerekraft og økologi.

Kunsthall Grenland, Skiens kunstforen­ing, Spriten kunsthall, Telemark kunstsente­r og Norske kunstforen­inger samarbeide­r om festivalen, som over 80 kunstnere og aktører fra innog utland skal bidra til.

Tekstene som helgens workshop skal gi grobunn til, skal samles mellom to permer og utgis på festivalen.

 ?? ALLE FOTO: VENDY BERG HEGLE ?? GUIDET TUR: Tone Brekke i Herøya Industripa­rk forteller om bygg 19, det eldste bygget på Herøya industripa­rk, til en lydhør forsamling av forfattere og representa­nter fra kunstfesti­valen Greenlight­district.
ALLE FOTO: VENDY BERG HEGLE GUIDET TUR: Tone Brekke i Herøya Industripa­rk forteller om bygg 19, det eldste bygget på Herøya industripa­rk, til en lydhør forsamling av forfattere og representa­nter fra kunstfesti­valen Greenlight­district.
 ??  ?? NOEN AV FORFATTERN­E: Aina Villanger, kurator Mette Karlsvik, Hanne Ramsdal, Gunstein Bakke, Cecilia Hultman og Angela Rawlings.
NOEN AV FORFATTERN­E: Aina Villanger, kurator Mette Karlsvik, Hanne Ramsdal, Gunstein Bakke, Cecilia Hultman og Angela Rawlings.
 ??  ?? TUR: Fredag fartet representa­nter fra kunstfesti­valen og forfattern­e rundt i Grenland med minibuss. Første stopp var Herøya Industripa­rk.
TUR: Fredag fartet representa­nter fra kunstfesti­valen og forfattern­e rundt i Grenland med minibuss. Første stopp var Herøya Industripa­rk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway