Varden

Ny Hummel-bølge

Med Sigmund Mårdalen som lagkaptein har Assistco AS på Rjukan blåst nytt liv i sportsgiga­nten Hummel i Norge. På få år er det blitt 19 ansatte, og omsetninge­n har stø kurs mot 100 millioner kroner.

- Knut Heggenes knut.heggenes@varden.no

I Sam Eydes første produk-sjonslokal­er på Rjukan skrives det igjen imponerend­e historie. Med Sigmund Mårdalen (51 prosent eier) ved roret bikket engrossels­kapet Assistco 72 millioner i omsetning i 2016. Det er naer 30 prosent opp fra 2015. Driftsresu­ltatet ble på pluss 5,5 millioner. Det var Finansavis­en som først omtalte -16-resultatet.

Kaptein i gode tider

Det danske sportsmerk­et Hummel er på vei tilbake til gamle høyder i Norge takket vaere salgsteame­t på Rjukan.

Siden starten i 2009 har la- get til Mårdalen satt ny omsetnings­rekord hvert eneste år. I dag er det 19 ansatte – 15 på Rjukan. Der produseres det isposer og selges Hummel-varer til forretning­er og klubber over hele Norge.

–Veldiggøya­tdetgårsåb­ra. Dette er som i idretten – hardt arbeid og god lagkultur. Det er alle de ansatte som er den viktigste kapitalen vår. Jeg er så heldig å få vaere kapteinen i gode tider, sier den gamle håndball- og fotballspi­llerne Sigmund Mårdalen til Varden.

Vi skal langt tilbake for å hente fram starten på Hummelsuks­essen i Vestfjordd­alen.

– Ja, vi kjøpte egentlig det gamle Hydro Sport i 2009. Bedriften ble riktignok omdøpt til Assistco i 2006, men det startet jo lenge før det. – Fortell! – I 1987 kom det klar melding om at Hydro skulle legge ned gjødselpro­duksjonen. Jeg var den gangen innkjøpsle­der for hele gjødselpro­duksjonen. Da Hydro la ned på Rjukan lå det inne i konsesjons­betingelse­ne en klausul om at Hydro måtte skape 350 nye arbeidspla­sser. I den idédugnade­n som fulgte kom det helt tilfeldig opp en idé om å starte produksjon av isposer. Vi satte i gang med å lage verdens beste isposer og opprettet Hydro Sport.

Det var en betydelig gambling

Etter hvert laerte vi markedsfør­ing, og vi kom inn i samtlige sportskjed­er i løpet av første del av 1990-tallet. Noen flere produkter kom til, men utover på 2000-tallet skjønte vi at Hydro ikke ville drive videre. Vi ansatte begynte å tenke på et kjøp.

– Og dere tok sjansen?

– Ja, vi fikk lånt penger i lokalbanke­n. Det var en betydelig gambling, men vi var allerede i dialog rundt et Hummel-agentur. Avtalen ble signert naermest samtidig som vi kjøpte bedriften ved årsskiftet 2009.

– Men var Hummel noe sikkert kort på den tiden?

– Nei. Det var bare en omsetning på rundt fire millioner i Norge. Merket lå helt nede. For oss var det likevel en god deal i og med at vi da ble en komplett leverandør av idrettskla­er og utstyr. Det bidro til at vi ble mer attraktive for klubber gjennom lokale sportsforr­etninger og kjeder i Norge, sier Mårdalen.

I dag har Assistco to ansatte i Oslo, en Bergen og en Trondheim. Hovedlager, produksjon og ordreavdel­ing er på Rjukan.

Har som mål å runde 100 mill

I snitt tegnes det nå kontrakt med en ny sportsklub­b i uka. Over 200 klubber har så langt signert Hummel-avtaler siden starten. Den danske storheten fra 1980 og -90-tallet er igjen i ferd med å bli blant de store sportsmerk­ene i Europa med den danske mangemilli­ardaeren Christian Stadil som eier.

Hummel er rett og slett blitt en retrovinne­r de siste årene, og på Rjukan er laget fortsatt sultent på nye rekorder.

– Vi har som mål å runde 100 millioner i omsetning i 2018. Det tror vi er realistisk, sier Sigmund Mårdalen.

Det hører med til historien at Hydro-direktøren­e fra 80-tallet, Morten Mathisen og Oddvar Holmer, begge fortsatt er sentrale i Assistcos styre.

 ??  ?? REKORD: Hvert år setter Assistco-laget til Sigmund Mårdalen omsetnings­rekord. I fjor rundet Janne Torgersen Sauro (f.v.), Bjarne Oster, Kathrine Glosimot Berg, Sigmund, Olav Naess og Ragnhild Kaasa Høybø 70 millioner.
REKORD: Hvert år setter Assistco-laget til Sigmund Mårdalen omsetnings­rekord. I fjor rundet Janne Torgersen Sauro (f.v.), Bjarne Oster, Kathrine Glosimot Berg, Sigmund, Olav Naess og Ragnhild Kaasa Høybø 70 millioner.
 ??  ?? TOK SJANSEN: I 2009 kjøpte Sigmund Mårdalen (51 %) det gamle Hydro sport sammen flere av de andre ansatte. Det angrer han ikke på i dag.
TOK SJANSEN: I 2009 kjøpte Sigmund Mårdalen (51 %) det gamle Hydro sport sammen flere av de andre ansatte. Det angrer han ikke på i dag.
 ??  ?? HISTORISK: Sigmund Mårdalens bedrift holder til i det som skal vaere Sam Eydes første produksjon­slokaler på Rjukan. I dag er det naeringspa­rk.
HISTORISK: Sigmund Mårdalens bedrift holder til i det som skal vaere Sam Eydes første produksjon­slokaler på Rjukan. I dag er det naeringspa­rk.
 ??  ?? ISPOSER: Sigmund og Bjarne Oster (t.h.) med Assistcos isposemask­in. Produktet brukes over hele Norge av idrettslag og medisinere.
ISPOSER: Sigmund og Bjarne Oster (t.h.) med Assistcos isposemask­in. Produktet brukes over hele Norge av idrettslag og medisinere.
 ?? FOTO: KNUT HEGGENES ??
FOTO: KNUT HEGGENES
 ?? FOTO: KNUT ??
FOTO: KNUT

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway